Mircea Geoană: La ce se aştepta Ponta? Dacă-l vede Putin la Baku o să-l ia în braţe?

Mircea Geoană.
Mircea Geoană. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Calculul tactic al premierului Victor Ponta de a se duce la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku şi a se bate pe spate cu liderii lumii euroasiatice este pueril, a declarat senatorul Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat ziare.com.

Decizia premierului Ponta de a merge la Baku a fost luată fără nicio consultare prealabilă cu preşedintele Klaus Iohannis şi a avut ca efect, în opinia lui Mircea Geoană, crearea unei lipse de coerenţă a sistemului de politică externă a României.

"Ai o problemă de sat fără câini şi România nu-şi permite aşa ceva. Iar faptul că a fost acolo împreună cu alţi membri ai Guvernului arată că, dincolo de ceea ce clamează unii cum că susţin acţiunile preşedintelui, între Guvern şi Preşedinţie există o fractură inacceptabilă pentru sistemul de politică externă şi securitate al statului român. (...) Azerbaidjanul e partener strategic al României. Turcia e partener strategic. Nu e o problemă dacă ajungi la o concluzie la nivel naţional că merită dintr-un motiv legat de o miză mai importantă, să zicem gaz mai ieftin, dar un interes explicit formulat şi un mandat. Te duci acolo să faci poză?", a precizat Mircea Geoană, citat de Realitatea.net.

În opinia senatorului ex-PSD, felul în care premierul Victor Ponta a fost tratat la Baku de preşedintele rus Vladimir Putin reflectă faptul că judecata primului ministru român a fost puerilă:

"La ce se aştepta? Vocea României e dârză şi cu accente pe care le găseşti şi la Varşovia sau în alte capitale ale flancului estic al UE şi NATO, care condamnă sever agresiunea militară a Rusiei şi anexarea de către ea a unor teritorii ale unui stat suveran. Ce credea Ponta? Că dacă-l vede Putin la Baku o să-l ia în braţe? Nu! E prim-ministrul României. Calculul tactic al dlui Ponta că se duce şi se bate pe spate cu liderii lumii euroasiatice e pueril. Nu se întâmplă aşa.

Vladimir Putin poate să vadă oricare lider român şi îl va trata după nivelul relaţiei noastre cu Rusia astăzi, relaţie congelată, din păcate. A făcut-o, vorba românească şi cu banii luaţi... Este lipsă de profesionalism şi nu e prima dată când se întâmplă asta. E o predispoziţie de politică externă independentă de la Palatul Victoria şi acest lucru e inacceptabil. Eu dacă aş fi premier şi aş avea un preşedinte de altă culoare politică nu aş îndrăzni să mă duc undeva fără sa îl informez."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne