Dorin Chirtoacă: Rogozin nu merita onorurile care i-au fost oferite de către autorităţi

Candidatul Partidului Liberal la Primăria Chişinăului, Dorin Chirtoacă(arhiva)
Candidatul Partidului Liberal la Primăria Chişinăului, Dorin Chirtoacă(arhiva) (wikipedia.org)

Vicepreşedintele Partidului Liberal, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, si-a manifestat astăzi, 17 aprilie, indignarea faţă de modul în care a fost primit reprezentantul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, de către autorităţile de la Chişinău. “Autorităţile de la Kremlin ne calcă în picioare demnitatea, iar noi “chiţcăim de ochii lumii” ”, a declarat nemulţumit Dorin Chirtoacă.

Liberalul s-a arătat indignat de faptul că acesta a fost primit la cel mai înalt nivel de către autorităţi, fără să i se ceară careva explicaţii în legătură cu numirea sa în funcţia de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru regiunea transnistreană, relatează unimedia.

„Cert este că demnitatea noastră a fost călcată în picioare. L-au numit în această funcţie pe cel care i-a calificat pe cetăţenii Republicii Moldova drept fascişti. Noi am încercat să prezentăm cel puţin la nivel declarativ o oarecare poziţie, atunci când MAEIE a cerut explicaţii, dar nu am auzit să fie oferite explicaţii şi nu s-a mai insistat pe acest subiect. Aceşti reprezentanţi sunt trimişi ca să ne arate unde ne este locul”, a subliniat prim-vicepreşedintele PL.

La rândul său oficialul rus aflat în vizita oficială în autoproclamata republică transnistreană a menţionat că „în prezent nu există claritate politică în ceea ce ţine de scopurile şi obiectivele conducerii de la Chişinău, inclusiv celor care pledează pentru unificarea cu România. Iată de ce chestiunea ce ţine de statutul Transnistriei, de colaborarea care poate fi între Tiraspol şi Chişinău nu este o chestiune de actualitate”, transmite agenţia Olvia Press.

Acesta a subliniat că în prezent, Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să se concentreze pe „subiecte pragmatice, curente”, iar principalul obiectiv este relansarea economiei în regiune. „Timp de 20 de ani, republica moldovenească nistreană s-a autoafirmat ca o entitate economică şi spirituală mândră şi de sine stătătoare. Voi v-aţi apărat libertatea, securitatea, deci independenţa. Acum aveţi un preşedinte tânăr, energic. Salutăm aceste schimbări şi suntem dispuşi să vă ajutăm. Vom face cunoştinţă cu toate probleme voastre, astfel, că odată reîntorşi la Moscova, să începem să le rezolvăm. Noi ne dorim ca Transnistria să stea sigur pe picioare şi să fie nu doar politic de sine stătătoare, dar şi economic”, a declarat emisarul de la Kremlin.

Pentru a obţine dinamică în procesul de reglementare, Chişinăul trebuie să înveţe iniţial „să se respecte pe sine şi istoria poporului moldovenesc”, a mai afirmat reprezentantul special al Preşedintelui Federaţiei Ruse pentru regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, citat de infotag.

Dmitri Rogozin a fost numit la 21 martie drept reprezentant special al preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană a R. Moldova, dar şi preşedinte al delegaţiei ruse în Comisia interguvernamentală de cooperare economică între Republica Moldova şi Rusia. De asemenea, din decembrie 2011, Dmitri Rogozin deţine funcţia de vicepremier şi este responsabil de industria armamentului. În anii 2003-2004 a fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, iar din 2004 şi până în 2011 a fost reprezentantul Rusiei la NATO.

La 16 aprilie, el a sosit la Chişinău în cadrul primei sale vizite oficiale în Republica Moldova unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi vicepremierul Valeriu Lazăr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe