Ce au discutat Rogozin şi Şevciuk la Tiraspol?

Dmitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, februarie 2011
Dmitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, februarie 2011 (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

În timpul vizitei sale în Moldova, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a plecat şi la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu aşa-zisul preşedinte transnistrean, Evgheni Şevciuk, care a manifestat speranţa că, odată cu această vizită, mai multe probleme vor fi rezolvate.

"Vreau să mulţumesc delegaţiei că a găsit timp pentru a discuta problematica transnistreană şi să îl felicit pe Dmitri Rogozin cu această misiune care nu este simplă. Aici, în regiune, sunt într-adevăr multe probleme, întâi de toate a cetăţenii ruşi şi eu avem speranţa că ele vor fi rezolvate", a punctat Evgheni Şevciuk.

Totodată, Rogozin a precizat că scopul vizitei este de a preciza care sunt problemele din regiune, specificând că "trebuie cât mai repede să stabilim care sunt problemele şi întrebările cu care trăieşte Transnistria şi să înţelegem cu ce poate contribui Rusia. Studiile, infrastructura şi consolidarea apărării, dar mai ales recunoaşterea Transnistriei, ca şi parte a discuţiilor, sunt câteva din scopuri".

În cadrul vizitei sale la Tiraspol, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a mai declarat că Federaţia Rusă intenţionează să deschidă un consulat în Transnistria şi să modernizeze echipamentul pacificatorilor ruşi.

În acelaşi timp, presa rusă scrie că Moscova ar putea instala o staţie radar "Voronej" în regiunea transnistreană.

Potrivit publicaţiei "Nezavisimaia Gazeta", care citează experţi ucraineni şi români, instalarea staţiei radar ar putea fi răspunsul Moscovei la amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul Europei şi a bazelor militare NATO în România.

În cadrul întrevederii la Tiraspol, Dmitri Rogozin, însă, nu a pomenit despre acest sistem de radare.

În schimb, oficialul rus a spus că Moscova îşi va menţine pacificatorii în regiune şi îi va dota cu echipament nou. Rogozin s-a referit şi la menţinerea trupelor ruseşti, care vor păzi în continuare depozitul de arme şi muniţii de la Cobasna.

Mai mult, vicepremierul rus a promis că va discuta cu autorităţile de la Chişinău asupra posibilităţii deschiderii în regiune a unui consulat al Rusiei. Potrivit lui, noua reprezentanţă diplomatică ar facilita perfectarea actelor pentru cetăţenii ruşi din regiune.

Vizita la Tiraspol este prima după ce Dmitri Rogozin a fost numit reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe