Valeriu Lazăr: „Gazprom” şi „Tiraspoltransgaz” să încheie un acord separat

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
16.04.2012

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică cu Federaţia Rusă, s-a întâlnit astăzi cu omologul său rus, Dmitrii Rogozin.

În cadrul întrevederii bilaterale a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse susţinute astăzi, 16 aprilie 2012 la Chişinău, părţile au remarcat eficienţa realizării înţelegerilor în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei, printre care semnarea Acordului privind livrarea de mărfuri în cadrul cooperării de consum, a Programului de cooperare umanitară, acordurilor la nivelul autorităţilor publice centrale privind cooperarea în domeniul migraţiei de muncă şi în sectorul agroindustrial, precum şi Acordului privind crearea Pavilionului „Moldova” în cadrul Centrului expoziţional VVŢ din Moscova.

În contextul construcţiei Pavilionului „Moldova”, Valeriu Lazăr a solicitat părţii ruse alocarea unui teren suplimentar, aferent construcţiei, pentru desfăşurarea eficientă a activităţilor de reconstrucţie şi a activităţii curente a centrului expoziţional-comercial. Documentaţia necesară anunţării unui concurs internaţional pentru identificarea investitorului general a fost definitivată şi pusă la dispoziţia Cancelariei de stat, urmând a fi aprobată de Guvern.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a remarcat că în prezent companiile ruseşti deţin o cotă de cca 20% din totalul investiţiilor străine directe în Republica Moldova, cu o sumă de 4,5 miliarde lei, iar numărul de companii mixte este sub 300. În context, vicepremierul a reiterat invitaţia pentru capitalul rusesc să investească în Parcurile industriale din Republica Moldova, pentru a putea profita de regimurile comerciale favorabile oferite atât în Est, cât mai ales în Vest.

Ministrul Economiei a salutat aderarea Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului şi a cerut iniţierea negocierilor privind anularea taxelor vamale la export, în conformitate cu regulile OMC.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a remarcat importanţa dialogului în vederea asigurării eficiente şi stabile a Republicii Moldova cu gaze naturale prin semnarea unui nou contract între „moldovagaz” şi „Gazprom” şi a reiterat asigurările privind garantarea drepturilor patrimoniale ale concernului rus în Moldova, dar şi hotărârea de a implementa Pachetul energetic 3 în contextul procesului de integrare în Uniunea Europeană.

În contextul separării activelor şi a datoriilor gaziere de pe cele două maluri ale Nistrului, viceprim-ministrul a subliniat necesitatea încheierii unui acord separat între „Gazprom” şi „Tiraspoltransgaz”, a cărui datorie, fără penalităţi, se ridică la 2749,5 miliarde de dolari americani. În acelaşi timp, Valeriu Lazăr a remarcat că „Moldovagaz” a achitat integral datoriile pentru anii 2008-2010, iar pentru anul 2011 datoria constituie cca 100 milioane dolari americani.

Părţile au examinat şi posibilitatea deschiderii unui al treilea punct vamal de import a producţiei vinicole din Moldova, în regiunea Breansk, în prezent fiind funcţionale două puncte vamale la Moscova şi Sankt-Petersburg. O altă temă de discuţie a constituit-o necesitatea vămuirii în timp util a producţiei perisabile, în conformitate cu Codul vamal al Federaţiei Ruse.

În discuţie au mai fost puse chestiuni legate de mărirea termenului de şedere a cetăţenilor moldoveni în Federaţia Rusă fără obligaţia de a se înregistra la organele de emigrare, de liberalizarea transportului aerian, semnarea unui acord de colaborare între serviciile vamale ale celor două ţări, continuarea colaborării la nivel regional, până acum fiind încheiat un acord între raionul Hânceşti şi municipiul Iuriev-Poliski, din regiunea Vladimir a Federaţiei Ruse, alte câteva fiind la etapa de pregătire, etc.

Următoarea şedinţă bilaterală a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse va fi susţinută la Chişinău, în jumătatea a doua a anului curent.

Menţionam că Federaţia Rusă rămâne partenerul comercial numărul unu al Republicii Moldova, atât la export, cât şi la import. Volumul exporturilor a crescut, în anul 2011, cu 55%, până la 625,5 milioane dolari americani, iar a importurilor – cu 40,3%, până la 822,9 milioane dolari americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor