Chirtoacă: admit că poliţia deţine materiale compromiţătoare la adresa unor membri din AIE

Imagine din timpul protestelor de la Chişinău, 8 aprilie 2009.
Imagine din timpul protestelor de la Chişinău, 8 aprilie 2009. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.04.2012

”Nu exclud că poliţia deţine materiale compromiţătoare la adresa unor persoane inclusiv din Alianţa pentru Integrare Europeană şi sunt şantajate de poliţişti, care beneficiază de protecţie şi nu sunt pedepsiţi pentru că au încălcat legea la 7 aprilie 2009”, consideră primarul general, Dorin Chirtoacă declaraţia sa fiind lansată în cadrul unei emisiuni de luni de la Pro TV.

Edilul Capitalei a afirmat că sunt 20 de dosare transmise în instanţa de judecată cu privire la peste 40 de poliţişti suspectaţi de tortură, 100 de cauze penale cu privire la 200 de persoane care au distrus clădirea Parlamentului şi Preşedenţiei. „Însă am senzaţia că nu se doreşte finalizarea „dosarului 7 aprilie”. În prezent, poliţiştii care au organizat masacrul în Piaţa Marii Adunări Naţionale sunt promovaţi în funcţie, primesc decoraţii şi compensaţii băneşti”, a remarcat sursa.

Fiind solicitat telefonic, şeful cabinetului Ministrului Afacerilor Interne, Igor Trofimov, a afirmat în cadrul emisiunii în direct că o mare parte din poliţişti nu pot fi pedepsiţi, pentru ca instanţa de judecată i-a declarat nevinovaţi şi astfel nu pot fi sancţionaţi pentru faptul că au încălcat legislaţia la 7 aprilie 2009.

În aceeaşi emisiune cât şi în cadrul conferinţei de presă din 10 aprilie, deputatul din partea Partidului Comuniştilor, Mark Tkaciuk, a acuzat Procuratura Generală că ar fi fabricat filmul denigrator apărut recent pe internet la adresa lui, potrivit căruia deputatul ar fi organizat protestele violente din 7 aprilie. Conducerea Procuraturii Generale a respins vehement aceste acuzaţii.

”Am văzut recentul film despre 7 aprilie şi este clar că scenaristul acestuia este Procuratura Generală. După declaraţiile de duminică ale Procurorului Valeriu Zubco nu mai există dubii că filmul a fost montat de Procuratura Generală şi conducătorii ei, Partidul Democrat”, a spus Tkaciuk.

Potrivit deputatului PCRM, Ministerul de Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura Generală ar fi confirmat participarea la realizarea acestui film, prin faptul că au declarat că anumite informaţii din film sunt adevărate.

El a adăugat că nu i-a promis jumătate de milion de dolari bloggerului rus Eduard Baghirov pentru organizarea violenţelor din 7 aprilie, dimpotrivă Tkaciuk susţine că Baghirov a fost angajat de partidele AIE.

Amintim că sâmbătă s-au împlinit 3 ani de la ziua în care zeci de mii de tineri au ieşit în centrul Capitalei, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare, care au adus o nouă victorie PCRM. Protestele au culminat cu altercaţii şi cu devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului. În rezultat, sute de tineri au fost reţinuţi şi maltrataţi în incinta secţiilor de poliţie.

La trei ani de la producerea evenimentelor în mass-media a apărut un film despre evenimentele din 7 aprilie 2009, iar Mark Tkaciuk ar fi fost implicat în organizarea lor alături de Eduard Baghirov şi reprezentanţi ai serviciilor speciale ruseşti şi moldoveneşti. Filmul mai spune că Tkaciuk i-ar fi promis o jumătate de milion de dolari lui Baghirov pentru organizarea provocărilor din 7 aprilie. Procurorul General a afirmat că filmul conţine adevăruri şi că el va forma un grup de lucru care va investiga cum au ajuns la autorii filmului materiale secrete despre dosarul 7 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor