Dorin Chirtoacă afirmă că 7 aprilie este ziua laşităţii, nu a libertăţii

Imagine din timpul protestelor de la Chişinău, 8 aprilie 2009.
Imagine din timpul protestelor de la Chişinău, 8 aprilie 2009. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

„7 aprilie a fost declarată Ziua Libertăţii, dar nu ştiu dacă fiecare dintre noi, cei care suntem aici şi care au participat la evenimentele din 7 aprilie 2009 în centrul Capitalei, putem spune din tot adâncul inimii şi sufletului că astăzi este Zi a Libertăţii. Mai degrabă este o zi a tristeţii şi a laşităţii”, a declarat primarul general.

După ce parlamentarii au votat ca 7 aprilie să fie desemnată oficial Ziua Libertăţii, primarul general Dorin Chirtoacă a venit neîntârziat cu o replică. Nemulţumit de modul în care decurge ancheta în dosarul „7 aprilie”, edilul capitalei a menţionat că această zi este mai degrabă una a tristeţii şi a laşităţii.

Chirtoacă a mai menţionat că după 3 ani de la acele triste evenimente, nu s-a făcut dreptate, iar persoanele care au distrus Parlamentul şi Preşedinţia, care au făcut masacrul în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi care l-au ucis pe Valeriu Boboc rămân necunoscute. „Deşi am identificat unii oameni şi am cerut organelor de drept să intervină, au fost date doar decoraţii şi indemnizaţii”, a spus sursa, citată de unimedia.

Edilul Capitalei a afirmat că în ziua de 7 aprilie 2009 a avut loc un protest firesc al tinerilor, care a fost deturnat de un grup de extremişti din cadrul Partidului Comuniştilor. „S-ar putea să fi fost implicate şi persoane din tabăra democratică. Altfel, cum putem explica faptul că până astăzi nu sunt pedepsite persoanele responsabile de acel masacru?”, a întrebat primarul.

Menţionăm că aseară, mai mulţi tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au participat la acţiunea ”Flacăra libertăţii” care a adunat în centrul capitalei şi sute de oameni mai în vârstă ce au venit să comemoreze evenimentele dureroase din 7 aprilie 2009, atunci când zeci de tineri au fost bătuţi la proteste şi maltrataţi în comisariatele de poliţie.

Cu durere în suflet şi lacrimi în ochi, părinţii lui Valeriu Boboc, tânărul care a decedat în 2009 în timpul protestelor, au venit să aprindă o lumânare în locul în care a fost ucis fiul lor. Soţia precum şi fiul tânărului în vârstă de patru ani au fost prezenţi la eveniment. „Este o durere de nedescris, o tristeţe pe care o port în suflet mereu”, a declarat mama lui Valeriu fiind copleşită de lacrimi.

”Este o mare durere. Îmi doresc ca tinerii care au ieşit în ziua de 7 aprilie în stradă să nu uite de această zi, pentru că s-a luptat pentru tot ce avem astăzi, pentru libertate şi democraţie. Ceea ce s-a obţinut este demnitatea neamului nostru şi trebuie să înţelegem fiecare că pentru orice clipă se luptă, iar cei care luptă nu trebuie daţi uitării”, a declarat o tânără care a participat la protestele din aprilie.

La finalul acţiunii manifestanţii împreună cu primarul general, Dorin Chirtoacă si părinţii lui Valeriu Boboc au aprins lumânări la locul unde a fost omorât tânărul, în memoria tuturor victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe