R. Moldova: Primarul e gata să iasă în stradă să protesteze
alte articole
Primăria municipiului Chişinău ar putea pierde în acest an 40 de milioane de lei din buget, după ce Parlamentul a decis anularea mai multor taxe locale. Situaţia l-a nemulţumit pe edilul capitalei care a anunţat că este gata să recurgă la acţiuni de protest.
"Trebuie să scriem o scrisoare de mulţumire Parlamentului, pentru că am primit acest cadou de Anul Nou. Taxele au fost aprobate de Consiliu, regula este că toate autorităţile locale să stabilească taxa în funcţie de priorităţi. Avem procese în judecată, eschivare de la plata taxelor şi protecţie din partea Parlamentului. Este o lege fără de lege. Vă spun sincer că aş merge şi la acţiuni de protest numai nu ştiu cum o primărie poate să protesteze", a menţionat Chirtoacă.
Deputaţii Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituţională, cu privire la controlul constituţionalităţii unor prevederi din Legea privind modificarea Codului fiscal, la capitolul plafonării taxei locale. Liberalii consideră că, din cauza legii, primăriile au fost lipsite de mijloace financiare importante.
„Prin atare reglementări comunităţile locale şi nemijlocit locuitorii satelor, comunelor şi oraşelor din Republica Moldova sunt lipsite de servicii şi condiţii de viaţă mai bune, iar autorităţile locale sunt limitate în posibilitatea de a realiza programele locale de dezvoltare social-economică asumate în faţa locuitorilor localităţilor respective”, menţionează autorii sesizării.
"Parlamentarii trebuiau să stabilească plafoane în interesul cetăţeanului. Acum vreau să văd cine este autorul proiectului şi cum vor apărea în faţa cetăţenilor cei care au votat această lege. Autorităţile centrale au lovit în municipalitate. Această lege duce la micşorarea încasărilor la Buget. De asta se întâmplă aşa cum se întâmplă cu pieţele, cazinourile şi panourile publicitare. O trăim şi pe asta", a mai adăugat primarul.
La adoptarea bugetului Capitalei, consilierii au stabilit, pentru cazinouri, o taxă anuală de 150 de mii de lei MD pentru o masă. Parlamentul însă a micşorat-o până la 100 de mii de lei. Dacă pentru fiecare aparat de joc, consilierii municipali au stabilit o taxă de 15.000 de lei pentru fiecare aparat de joc, parlamentarii au decis ca taxa va fi de 100.000 de lei indiferent de numărul acestora.