Donald Tusk: Polonia ar putea fi următorul stat UE care va ieşi din bloc

În opinia preşedintelui Consiliului European, Polonia ar putea fi următoarea ţară care va ieşi din Uniunea Europeană, întrucât partidul de guvernământ ar putea face presiuni pentru a se “elibera de povara” statutului de membru.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Donald Tusk a afirmat că Bruxelles-ul nu mai are încredere acum în Varşovia din cauza crizei tot mai intense generate de suprimarea democraţiei şi restructurarea sectorului judiciar din Polonia.

În plus, el a avertizat că partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) aliniază ţara cu Rusia, pentru că se comportă ca nişte "gemeni".

Tusk a avertizat că PiS ar putea scoate ţara sa natală din Uniune dacă statutul de membru nu oferă suficiente “beneficii”. El consideră că PiS deja s-a gândit la ieşirea din bloc ca la un “obiectiv”.

Tusk, fost premier al Poloniei, a afirmat: “Nu am nicio îndoială că pentru PiS unul dintre obiective este acela de a ‘elibera’ politica poloneză de povara Uniunii Europene”, adăugând că s-ar putea ca guvernul să întrebe cetăţenii polonezi la un moment dat dacă doresc ca Polonia să continue să fie un membru al blocului.

“Pentru PiS, beneficiile statutului de membru UE sunt văzute doar prin prisma balanţei de plăti”.

Tusk a mai susţinut că speră că Polonia va rămâne în Uniune, fără a lua ca sigură concluzia menţionată.

“Bruxelles-ul încă speră că Polonia va rămâne în Uniune – nu aş spune că are încredere, pentru că aceasta a dispărut deja”.

De asemenea, Tusk a acuzat Polonia că lucrează îndeaproape cu Rusia.

“Aproape tot ceea ce propune partidul de guvernare al Poloniei în privinţa problemelor politice cheie se potriveşte cu interesele şi aşteptările Moscovei, care au fost formulate şi descrise public.

“Aş putea numi o mulţime de cazuri în care PiS şi Moscova au viziuni şi obiective similare, la fel ca în cazul gemenilor”, a adăugat Tusk.

Polonia s-a ciocnit în mod regulat cu Uniunea Europeană în ultimul an.

Luna trecută, UE chiar a luat măsuri pentru suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European ca reacţie la temerile generate de modificarea sistemului judiciar al ţării.

În acelaşi timp, Polonia, Ungaria şi Republica Cehă sunt implicate într-o altă dispută cu UE, cea legată de refuzul de a accepta cotele obligatorii privind relocalizarea imigranţilor în statele membre.