Donald Trump: SUA nu va părăsi Irakul decât dacă primeşte înapoi miliarde. Ameninţă cu sancţiuni extreme

Între Irakul controlat de Teheran şi administraţia Trump a început un război al declaraţiilor
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

La doar câteva ore după ce parlamentul irakian a votat expulzarea trupelor americane staţionate în Irak, Trump a precizat că nu are niciun interes să părăsească ţara, care reprezintă un avanpost militar american în mijlocul Orientului Mijlociu de aproape două decenii, de la invazia din 2004.

Într-un interviu acordat reporterilor de la Air Force One, Trump a spus: „nu plecăm decât dacă Irakul ne plăteşte înapoi” cheltuielile pentru baza aeriană americană construită în Irak.

„Avem o bază aeriană extraordinar de scumpă. Există costuri de miliarde de dolari cu mult înainte de mandatul meu. Nu plecăm decât dacă ne plătesc pentru asta”, a declarat Trump pentru reporterul AF1.

Trump a lămurit şi faptul că, pe lângă miliardele din rambursări, cu excepţia cazului în care SUA ar pleca „în termeni extrem de amiabili”, administraţia ar lovi Irakul cu sancţiuni „foarte mari”, aşa cum nu au mai fost văzute vreodată.

"Dacă ne solicită să plecăm, dacă nu o facem în termeni foarte prietenoşi, le vom impune sancţiuni aşa cum nu au mai văzut niciodată. Vor face ca sancţiunile iraniene să pară oarecum plicticoase".

Trump a adăugat, de asemenea, că „dacă există vreo ostilitate, dacă vor face orice credem că este inadecvat, vom impune sancţiuni foarte mari asupra Irakului”.

De asemenea, Trump a adresat ameninţarea emisă sâmbătă, de a ataca diverse puncte culturale iraniene drept represalii la orice escaladare a Teheranului.

Preşedintele american a ameninţat cu „represalii majore” asupra Iranului, dacă „fac ceva”. „Au voie să ne omoare oamenii. Au voie să ne tortureze şi să ne rănească oamenii. Sunt lăsaţi să folosească bombe pe marginea drumului şi să arunce în aer oamenii noştri. Şi nu avem voie să atingem site-urile lor culturale? Nu merge aşa".

Axios a raportat că administraţia Trump a încercat să oprească votul irakian cu privire la expulzarea armatei americane din ţară şi, citând surse anonime, a spus că administraţia Trump a încercat să convingă oficiali irakieni de top să blocheze acţiunea parlamentară.

Duminică, parlamentul irakian a votat expulzarea armatei americane în urma atacului de săptămâna trecută care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani.

Un oficial american a declarat pentru Axios că expulzarea armatei americane din Irak „ar fi incomodă pentru noi, dar catastrofală pentru Irak”, care ar putea deveni măcinat de conflicte interne, sau cădea complet în mâinile iranienilor. „Ne preocupă dacă Irakul va lua o decizie pe termen scurt care ar avea implicaţii catastrofale pe termen lung pentru ţară şi securitatea acesteia".

„Dar mai este vorba şi de evoluţia financiară, dacă ar permite Iranului să profite de economia lor într-o asemenea măsură încât să cadă sub sancţiuni asemănătoare celor care sunt impuse Iranului”, a adăugat oficialul. "Nu vrem să vedem acest lucru. Încercăm să facem ce putem ca aceasta să nu se întâmple."

Un înalt oficial irakian a declarat pentru Axios că mulţi membri parlamentari kurzi şi suniţi susţin, de fapt, prezenţa Statelor Unite în Irak. Mulţi dintre ei nu au participat la vot pentru expulzarea prezenţei SUA.

„Aceasta este o victorie temporară pentru partidele pro-iraniene”, a declarat oficialul pentru Axios. „Dar este, de asemenea, un mesaj clar din partea suniţilor şi a kurzilor [care nu au votat] şi din partea unor şiiţi irakieni - iar americanii trebuie să le spună că suntem hotărâţi să rămânem în Irak”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe