Donald Trump avertizează că va lovi 52 de ţinte iraniene. Teheranul arborează steagul roşu al jihadului

Tensiuni majore între SUA şi Iran după uciderea generalului Qassem Soleimani.
Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

În urma atacurilor cu mortiere efecutate sâmbătă asupra unor baze irakiene din Bagdad, care găzduiau militari americani, precum şi a declaraţiilor ample făcute de o mulţime de oficiali iranieni cu privire la răzbunarea asupra SUA ca urmare a raidului cu drone în care a fost ucis generalul Qassem Soleimani, preşedintele american Donald Trump a avertizat Teheranul pe Twitter: „Nu mai ameninţaţi!”.

"Iranul vorbeşte foarte îndrăzneţ vizând anumite active ale SUA drept răzbunare pentru că au scăpat lumea de liderul lor terorist". "[Soleimani] tocmai a ucis un american şi i-a rănit grav pe mulţi alţii, să nu mai vorbim de toţi oamenii pe care i-a omorât de-a lungul vieţii, inclusiv câteva sute de protestatari iranieni. El deja ataca Ambasada noastră şi planifica lovituri suplimentare în alte locuri. De mulţi ani Iranul nu face decât probleme".

Donald Trump a continuat avertizând: "Să fie un avertisment. Dacă Iranul loveşte orice american sau active americane, vom viza 52 de ţinte iraniene (reprezentând cei 52 de ostatici americani luaţi de Iran cu mulţi ani în urmă), unele la un nivel foarte ridicat şi importante pentru Iran şi cultura iraniană. Acele ţinte, precum şi Iranul, VOR FI LOVITE FOARTE RAPID ŞI FOARTE DUR. SUA nu mai acceptă ameninţări!".

Mesajul lui Donald Trump vine după ce, sâmbătă, în timp ce la Bagdad se desfăşura un marş care-l comemora pe generalul Soleimani, pe cupola moscheei Jamkaran, din Qom, oraşul sfânt al Iranului, a fost arborat steagul roşu al jihadului, chemând şiiţii din toată lumea la luptă.

Conform tradiţiei, steagul este de obicei albastru, iar cel roşu este ridicat în cazul în care adversarii Republicii comit crime, şi nu este dat jos până când acestea nu sunt răzbunate.

În ultima perioadă, generalul Soleimani, arhitectul expansiunii iraniene în Orientul Mijlociu, a extins influenţa Teheranului în Irak, guvernul de la Bagdad fiind acum controlat de iranieni.