Zeci de mii de persoane protestează în Pakistan împotriva atacului american asupra lui Soleimani

Rămăşiţele autovehiculului în care se afla generalul Qassem Soleimani când a fost omorât de un atac cu drone american, Bagdad
Rămăşiţele autovehiculului în care se afla generalul Qassem Soleimani când a fost omorât de un atac cu drone american, Bagdad (Twitter)

Protestatarii s-au confruntat cu poliţia din Karachi, în sudul Pakistanului, duminică, în timp ce mii de manifestanţi au încercat să meargă spre consulatul american pentru a protesta împotriva uciderii comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Soleimani, arhitectul răspândirii influenţei militare iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri în timpul unui atac cu drone americane în Bagdad.

În Karaci, mii de protestatari şiiţi, inclusiv femei şi copii, care purtau imagini cu liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi cu Soleimani, au efectuat un marş de comemorare strigând „Moarte Americii” şi „Moarte Israelului”.

Protestul a fost organizat de un grup de organizaţii musulmane şiite.

Forţele de securitate pakistaneze au blocat drumul care duce la consulatul SUA din Karachi folosind containere de metal. Cu toate acestea, unii protestatari au încercat să treacă prin cordonul de securitate şi să urce peste containere, ducând la confruntări cu forţele de ordine.

Poliţia a reuşit să împingă protestatarii înapoi şi să-i împiedice să treacă dincolo de baricade.

După o scurtă perioadă de tensiune duminică seară, demonstraţia a fost oprită.

Iranul, cu o majoritate musulmană şiită, se bucură de un larg sprijin în Pakistan, vecinul său estic.

Deşi Pakistanul este o ţară cu majoritate musulmană sunnită, aceasta are o populaţie şia însemnată.

Un protest mai redus a avut loc şi în capitala Islamabad, unde protestatarii au ars steaguri ale SUA şi Israel.

Duminică, purtătorul de cuvânt al armatei Pakistanului a declarat presei locale că ţara nu va permite utilizarea teritoriului său împotriva nimănui, referindu-se la speculaţii despre intensificarea tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran.