Tillerson vizitează Moscova săptămâna viitoare, Trump schimbă foaia în Siria

Rusia s-a confruntat cu un val de nemulţumiri din partea comunităţii internaţionale pentru eşecul de a ţine sub control regimul sirian, după atacul cu arme chimice ce a avut loc în Idlib. Preşedintele american Trump a declarat că atitudinea sa faţă de Siria “s-a schimbat foarte mult”.
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)
Andrei Popescu
06.04.2017

Puterile vestice au denunţat cu tărie sprijinul acordat de ruşi regimului sirian, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), ce a avut loc de urgenţă miercuri.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au propus un proiect de rezoluţie în CSONU în care acuză regimul de la Damasc pentru atacul chimic de marţi asupra oraşului controlat de rebeli Khan Sheikhoun. Peste 70 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost spitalizate cu probleme respiratorii.

Convorbirile de miercuri nu s-au finalizat cu semnarea proiectului de rezoluţie, deoarece Rusia a respins proiectul numindu-l “în mod categoric inacceptabil”.

Oficialii americani au adoptat un ton mai dur faţă de Rusia în timpul discuţiilor de ieri. Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley – care a prezentat fotografii cu victime ale atacului sirian, inclusiv copii – a acuzat Rusia şi Iranul că “nu sunt interesate de pace” întrucât îl susţin permanent pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, pe care l-a descris ca un “om fără conştiinţă”.

Haley a avertizat că regimul lui Assad riscă să se confrunte cu atacuri americane unilaterale. “Când ONU eşuează în mod constant în ceea ce priveşte datoria de a acţiona colectiv, există momente în viaţa statelor când ne simţim obligaţi să luăm propriile noastre măsuri”, a precizat aceasta.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că atacul cu gaz de marţi “a depăşit limitele”, iar vicepreşedintele Mike Pence, a declarat într-un interviu televizat că se vor lua în considerare toate opţiunile. Pence a adăugat că Rusia trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de un acord semnat în 2013 privind eliminarea armelor chimice din Siria.

86 de morţi

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a susţinut că atacul de marţi a provocat 86 de morţi, inclusiv 30 de copii şi 20 de femei.

Oficiali ai serviciilor americane de informaţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Medici fără Frontiere au declarat că dovezile iniţiale indică folosirea unui gaz paralizant în atac.

Rusia neagă acuzaţiile

Adjunctul ambasadorului rus, Vladimir Safronkov, a declarat Consiliului ONU că nici Moscova şi nici Damascul nu poartă răspunderea pentru atacul cu arme chimice, adăugând că materialul video cu presupusul atac a fost “falsificat”.

Deşi delegatul Rusiei la ONU a declarat că nu este necesară o nouă rezoluţie, el a făcut apel la o “investigaţie completă, depolitizată care să fie bazată pe dovezi de încredere şi verificabile”.

Condamnarea dură a lui Assad de către preşedintele Trump a marcat o schimbare mare a poziţiei administraţiei SUA în privinţa Siriei. Liderul american sugerase săptămâna trecută că înlăturarea lui Assad de la putere nu mai este o prioritate pentru SUA, în timp ce secretarul de stat Rex Tillerson afirmase că soarta lui Assad va fi “decisă de poporul sirian”.

Adresându-se reporterilor la o conferinţă de presă comună cu Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, ce a avut loc miercuri la Casa Albă, Trump a declarat că atacul chimic suspect comis de guvernul sirian împotriva civililor “a depăşit limitele”. El a adăugat că atitudinea sa faţă de Siria şi Assad s-a “schimbat foarte mult” după publicarea unor imagini cu copii sirieni care se zbăteau între viaţă şi moarte încercând să respire în urma atacului.

Tillerson a declarat miercuri că nu există “nicio îndoială” că guvernul sirian, sub conducerea lui Assad, este responsabil pentru atacul sângeros.

Trump a criticat, de asemenea, fosta administraţie a preşedintelui Barack Obama, care nu a luat măsuri corespunzătoare în 2013 după ce armata siriană aparent a atacat cu arme chimice o suburbie a Damascului controlată de rebeli. Unele estimări ridică numărul morţilor din respectivul atac la 1.500 de civili.

Mai mult, în acest climat foarte tensionat, Tillerson va vizita Moscova săptămâna viitoare pentru a discuta cu oficiali ruşi. Convorbirile vor fi în mod sigur umbrite de atacul sirian de marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor