Donald Trump investit în funcţia de preşedinte al SUA

Donald Trump a depus jurământul pentru a deveni cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.
Preşedintele american Donald Trump se adresează naţiunii în timpul ceremoniei de investire la Capitoliul din Washington, DC, 20 ianuarie 2017.
Preşedintele american Donald Trump se adresează naţiunii în timpul ceremoniei de investire la Capitoliul din Washington, DC, 20 ianuarie 2017. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

La ceremonia de învestire din 20 ianuarie, preşedintele Trump a depus jurământul în faţa judecătorului John Roberts pe treptele Capitoliului din Washington.

Mii de susţinători ai lui Trump au traversat ţara şi s-au strâns pe străzile din apropierea locaţiei pentru a fi martori la acest eveniment deosebit.

Investirea în înalta funcţie marchează sfârşitul unei călătorii neaşteptate pentru miliardarul republican, după o campanie plină de controverse.

În discursul său, Trump a promis că va fi vocea oamenilor uitaţi şi ignoraţi de politicienii din Washington. Astăzi, a declarat Trump, este “ziua în care oamenii devin din nou lideri ai acestei naţiuni”.

“Voi lupta pentru voi cu fiecare respiraţie a mea şi nu vă voi dezamăgi niciodată”, a adăugat preşedintele Trump.

“America va începe din nou să câştige, să câştige aşa cum nu a făcut-o niciodată."

“Voi aduce locurile de muncă în ţară, voi aduce înapoi graniţele noastre, averea noastră, precum şi visele noastre”.

Totodată, judecătorul Curţii Supreme, Clarence Thomas, l-a investit pe Mike Pence în funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite.

Hillary Clinton, care a pierdut cursa prezidenţială în noiembrie 2016, a participat la ceremonia de învestire împreună cu soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton. De asemenea, preşedintele Barack Obama a dat mâna cu fiecare membru al familiei Trump înainte de ceremonie.

Printre participanţii la ceremonie s-au aflat foşti preşedinţi şi foste Prime Doamne, inclusiv George W. Bush şi soţia sa Laura, precum şi Jimmy Carter.

Membrii Congresului SUA au fost prezenţi la eveniment, deşi peste 50 de democraţi din Camera Reprezentanţilor au refuzat să participe la ceremonie.

Donald Trump a promis că va anula multe dintre politicile predecesorului său, inclusiv acordul nuclear iranian. De asemenea, el a susţinut că va construi un zid de-a lungul graniţei cu Mexicul pentru a opri imigraţia.

În plus, cu aproximativ o săptămână înaintea ceremoniei de astăzi, în remarci adresate publicaţiei The London Times şi revistei germane Bild, Trump a declarat despre NATO: “Este învechit, în primul rând pentru că a fost proiectat cu mulţi, mulţi ani în urmă”. În plus, preşedintele ales a reiterat faptul că majoritatea celor 28 de membri ai alianţei nu îşi respectă responsabilităţile pe baza tratatului.

În cursul zilei de astăzi, 150 de manifestanţi îmbrăcaţi în negru au mărşăluit prin Washington şi au spart vitrine şi au împrăştiat coşuri de gunoi pe străzi pentru a forma blocade.

Mii de poliţişti au fost postaţi în oraş şi au fost ridicate numeroase bariere ca parte a unei operaţiuni vaste de securitate înaintea investirii lui Trump.

Înaintea ceremoniei de investire, în unele zone ale capitalei americane, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii după ce aceştia au aruncat cu pietre şi au spart geamurile mai multor automobile.

În Londra, activiştii britanici au desfăşurat un banner, cu mesajul “Construieşte poduri şi nu ziduri”, pe Tower Bridge, în semn de protest faţă de promisiunea lui Trump cu privire la zidul de frontieră.

În mai multe oraşe din lume, manifestanţii au afişate bannere similare în locuri populare şi renumite pentru a protesta împotriva politicilor lui Trump. Mai mulţi manifestanţi s-au adunat chiar la Zidul Berlinului, care a divizat oraşul în perioada 1961-1989.