China cenzurează transmisia învestirii lui Trump: "site-urilor web le sunt interzise rapoartele despre eveniment"
alte articole
Conform Financial Times, cenzorii Partidului Comunist Chinez continuă să blocheze transmiterea de informaţii.
Ultimul eveniment blocat cvasi-total de regimul de la Beijing este ceremonia învestirii lui Donald Trump, deja cunoscut pentru duritatea cu care adresează relaţia cu China.
Oficialii responsabili de propagandă au ordonat presei chineze să folosească numai rapoarte editate de mass media oficială, conform mai multor jurnalişti citaţi de FT.
“Este interzisă preluarea oricăror transmisii live sau fotografii de la învestire", au fost instrucţiunile cenzorilor.
Preţioasele directive au atras atenţia managerilor de conţinut că ştirea nu poate ocupa un loc principal în pagini, adăugând că "trebuie acordată atenţie comentariilor...şi textelor negative şi vătămătoare".
Asemenea ordine sunt frecvente în cazul evenimentelor internaţionale extrem de importante, însă analiştii sunt de părere că, în cazul de faţă, ele reflectă confuzia şi îngrijorarea regimului, care nu ştie care va fi reacţia publicului faţă de Trump.
Elyse Ribbons, un realizator american de programe de radio în China, citată de FT, a declarat că i s-a interzis să vorbească despre Trump în cadrul emisiunilor sale, deoarece problema a devenit "sensibilă din punct de vedere politic", adăugând că "liderii chinezi încă încearcă să-l citească" pe miliardarul american.
Trump rescrie politica faţă de China
Trump a angajat relaţia cu Beijingul cu foarte mult curaj, numind în Comisia pentru Comerţ doi critici celebri ai regimului comunist. Un gest şocant pentru administraţiile anterioare, Trump a deschis discuţii cu preşedinta taiwaneză după câştigarea alegerilor. Într-un gest care poate rescrie complet relaţia cu Beijingul, Trump a invitat-o pe Tasi Ing-wen la ceremonia de învestire.
Deşi tonul oficial al Chinei faţă de Donald Trump a fost calmat în ultimele săptămâni, Partidul Comunist a permis ziarelor locale să adopte un punct de vedere vehement faţă de noul preşedinte american.
Numeroşi analişti chinezi urmăresc atent cuvântările lui Donald Trump, pentru a-i face un profil psihologic necesar în cadrul viitoarelor negocieri cu preşedintele american.
În ultimii zece ani Donald Trump a atras antipatia liderilor comunişti, adresând deschis problema acceptării Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului, de către Statele Unite conduse de Bill Clinton.
Intrarea Chinei în OMC a declanşat procesul de globalizare masivă, propulsând China pe poziţia de cel mai mare producător al momentului.
Efectul secundar al evoluţiei a fost pauperizatea clasei de mijloc şi creşterea şomajului prin mutarea unei părţi mări a industriei occidentale în China.
Avantajul măsurii aşa cum a fost ea gândită de Occident - intrarea pe piaţa internă imensă a Chinei - nu s-a realizat niciodată pe deplin, deoarece China, prin control politic şi financiar, atât asupra populaţiei sale, cât şi asupra companiilor intrate în China, a evitat să deschidă piaţa sa internă.