Donald Trump câştigă preşedinţia Statelor Unite

După 511 zile de campanie electorală tensionată, Donald Trump câştigă preşedinţia Statelor Unite. Este pentru prima oară când un candidat fără experienţă politică câştigă preşedinţia SUA. Cel puţin 40% dintre americani au vrut un preşedinte din afara establishment-ului politic
Donald  Trump (Getty Images)
Gina Zaragiu
09.11.2016

Donald Trump devine cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Pentru a câştiga alegerile, el a avut nevoie de 270 de electori în colegiu, din totalul de 538.

De fapt este cea mai mare victorie a Partidului Republican (GOP) începând din anul 1988, GOP menţinându-şi majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senatul Statelor Unite.

În condiţiile în care sondajele arătau o aparentă înrăutăţire a poziţiei lui Trump în cursa prezidenţială, acesta şi-a exprimat, în repetate rânduri, îndoiala în ceea ce priveşte validitatea alegerilor. În Ohio, el a declarat că va accepta rezultatele în totalitate, făcând o pauză înainte să adauge “dacă voi câştiga”.

În “Discursul de la Gettysburg” Trump a anunţat o serie de măsuri pentru primele 100 de zile de preşedinţie, inclusiv planurile de a respinge şi înlocui sistemul Obamacare, de a permite construirea controversatului proiect Keystone Pipeline, pentru a revitaliza industria cărbunelui şi a opri miliardele de dolari pe care SUA le oferă Naţiunilor Unite în lupta împotriva schimbării climatului.

Trump a precizat că intenţionează să anuleze sau să modifice radical acordul NAFTA (North American Free Trade Agreement) şi să se retragă din negocierile privind nepopularul acord TTIP (Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii) pe care administraţia Obama doreşte să îl încheie cu Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, Trump a promis că va impune limite în ceea ce priveşte mandatele membrilor Congresului SUA şi restricţii mai dure pentru lobby-iştii politici. Discutând despre planul său de a reduce taxele, Trump a declarat că familiile americane din clasa de mijloc vor primi o reducere medie de 35% a taxelor datorate statului. Un pachet de măsuri vizează reconstruirea infrastructurii şi a armatei SUA, iar un altul vizează scăderea taxelor business-urilor.

Lecţiile Brexitului

În această primăvară (iunie), Marea Britanie a ales să părăsească Uniunea Europeană. Puţini au înţeles nemulţumirea englezilor şi au ratat astfel lecţiile Brexit-ului. Susţinătorii GOP au făcut aceleaşi greşeli în timpul alegerilor primare americane din primăvară, subestimând nemulţumirile americanilor.

A existat sprijin pentru Trump în alegerile generale. Patru teme Brexit au susţinut votul pentru Trump: nemulţumirea profundă faţă de un sistem de imigrare nefuncţional, încrederea pierdută în instituţiile publice, necesitatea unor soluţii simple pentru problemele complexe şi, mai ales, dorinţa de a trimite un mesaj establishment-ului politic.

Brexit-ul a fost consecinţa inevitabilă a schimbărilor globale. Aceasta este ceea ce am văzut şi în alegerile americane din această noapte - dezaprobarea direcţiei în care naţiunea americană era condusă şi dorinţa de a trage un semnal de alarmă, indiferent de consecinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor