SUA vrea să aplice o “taxă reciprocă” asupra unora dintre partenerii săi comerciali

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat luni că va insista în privinţa adoptării unei “taxe reciproce” asupra ţărilor, inclusiv cele aliate cu SUA, care percep tarife pentru produsele americane, însă oficialii nu au furnizat detalii asupra modului în care va fi structurată o astfel de taxă, sau asupra căror produse va fi aplicată.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Donald Trump a criticat ţările care au obţinut surplusuri comerciale “profitând de SUA”. Luni, preşedintele a discutat din nou despre această temă.

“Nu putem continua să permitem oamenilor să vină în ţara noastră şi să ne jefuiască şi apoi să ne impună tarife şi taxe enorme şi noi să nu le percepem nimic”, a declarat Trump reporterilor la un eveniment desfăşurat la Casa Albă pentru anunţarea unui plan pentru infrastructură.

SUA pierde “sume mari de bani cu China, Japonia şi Coreea de Sud şi cu multe alte ţări. ... Este dur pentru ele, pentru că au scăpat timp de 25 de ani. Dar vom schimba politica”, a precizat el.

Trump a afirmat că administraţia sa va impune o “taxă reciprocă” asupra altor ţări - “unele dintre ele sunt aşa zişi aliaţi, dar nu sunt aliaţi în privinţa comerţului”.

Totuşi, preşedintele american nu a specificat cum va fi structurată această taxă sau dacă tarifele americane ar trebui să fie ridicate pentru a fi la acelaşi nivel cu cele percepute de alţi parteneri comerciali majori. Oficiali ai administraţiei nu au putut elabora imediat comentariile preşedintelui Trump.

SUA, care are cea mai mare piaţă internă din lume, a acceptat să formeze Organizaţia Mondială a Comerţului şi să încheie tratate comerciale cu diferite ţări, sub presiunea establishmentului globalist care promitea o creştere a exporturilor.

Odată cu acceptarea Chinei în OMC pe vremea mandatului lui Bill Clinton, lucrurile au căpătat o turnură tragică, deoarece Beijingul este condus de un regim comunist care a încălcat constant regulile OMC.

Cu timpul, companiile americane au început să se mute în China, atrase de costurile scăzute ale muncii oferite de societatea chineză complet controlată de Partidul Comunist. Trendul a reprezentat o lovitură masivă pentru economia şi societatea americană: companiilor străine li s-a permis existenţa în China numai dacă acceptau să formeze joint-venture cu firme chineze (deci controlate de Partid). Încetul cu încetul acestea, sprijinite dacă era cazul de hackerii Armatei chineze, au căpătat acces la tehnologia şi know-how-ul american, inclusiv la secrete de fabricaţie, ajungând, după o scurtă perioadă, să concureze cu firmele americane în materie de tehnologie, având, însă, costuri de producţie mult mai mici şi beneficiind de controlul pe care Partidul îl exercită asupra economiei.

Avantajul Chinei asupra SUA a fost menţinut de un aparat politic american care a dovedit o suspectă obedienţă faţă de China comunistă, în ciuda evidentelor probleme, care au continuat să se agraveze.

În timpul campaniei sale electorale Donald Trump a promis că va ataca dur problema comerţului cu China, însă cantitatea de obligaţiuni americane deţinute de Beijing face ca întreaga problemă să fie extrem de greu de rezolvat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe