Amiral american avertizează că SUA trebuie să se pregătească pentru un posibil război cu China

Amiralul american Harry Harris
Amiralul american Harry Harris (Getty Images)

În timp ce se aşteaptă cele mai recente detalii ale războiului comercial în derulare între SUA şi China, iar Statele Unite se concentrează în prezent pe mărirea tarifelor pentru oţel şi aluminiu şi pe răspunsul pe care l-ar primi din partea Chinei, pericolul unui război real se conturează treptat.

Adresându-se Congresului SUA, amiralul Harry Harris, nominalizat la postul de ambasador american în Australia, a afirmat că America trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unui război cu China, precizând că SUA se bazează pe Australia să ajute la menţinerea sistemului internaţional bazat pe reguli în regiunea Asia-Pacific.

În cadrul unei evaluări exacerbate a poziţiei tot mai puternice a Chinei în regiune – despre care unii susţin că este doar un răspuns la o atitudine similară, pe termen îndelungat, a Statelor Unite în acea zonă – amiralul Harris a afirmat că “intenţia Beijingului este foarte clară”, aceea de a domina Marea Chinei de Sud, şi că puterea sa militară ar putea rivaliza în curând cu puterea americană “aproape în orice domeniu”, se arată într-un articol publicat de The Guardian.

Harris, care se va retrage din funcţia de şef al Comandamentului american din Pacific, cu sediul în Hawaii, a declarat Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor că SUA şi aliaţii săi ar trebui să fie îngrijoraţi în ceea ce priveşte expansionismul militar al Beijingului în regiune şi a condamnat operaţiunile Chinei de influenţare a mediului extern, comportamentul său economic de tip prădător şi constrângerile pe csare le impune vecinilor săi regionali.

“Intenţia Chinei este foarte clară. O ignorăm pe riscul nostru. Sunt îngrijorat că China va depune acum eforturi pentru a submina ordinea internaţională bazată pe reguli”.

Cel puţin, el nu a acuzat China de hackuire a alegerilor americane. Doar Rusia “beneficiază” de acest tratament pe moment.

Harris a mai precizat că este alarmat de faptul că Beijingul a construit baze militare pe şapte insule disputate în Marea Chinei de Sud, asupra cărora vecinii statului comunist chinez au lansat de asemenea revendicări teritoriale. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj din Haga a dat dreptate Filipinelor în disputa sa juridică, susţinând că nu există nicio bază legală pentru suveranitatea istorică pretinsă de China asupra apelor cuprinse în interiorul aşa-zisei linii cu nouă puncte. Cu toate acestea, comasarea militară chineză continuă în Marea Chinei de Sud şi Beijingul refuză să se conformeze deciziei de la Haga.

“Impresionanta comasare militară a Chinei ar putea în curând să provoace SUA în aproape toate domeniile”, a precizat Harris, avertizând în acelaşi timp în privinţa unui “cult al personalităţii” care se dezvoltă în jurul preşedintelui chinez Xi Jinping.

În plus, răspunzând la o întrebare legată de riscul unui conflict cu regimul comunist chinez, Harris a afirmat: “În ceea ce priveşte ideea intimidării şi a câştigării războaielor, eu sunt cadru militar. Şi cred că este important să ai un plan şi resurse pentru a câştiga un război în timp ce lucrezi pentru a-l preveni”.

“În cele din urmă, abilitatea de a purta un război este importantă sau devii un tigru de hârtie. Sper că nu se va ajunge la un conflict cu China, dar trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru, dacă se va ajunge până acolo”.

În acelaşi timp, Harris a lăudat Australia ca unul dintre cei mai loiali aliaţi ai Americii în regiunea Asia-Pacific, evidenţiind existenţa unei cooperări militare la bazele aeriene din Teritoriul Nordic, exerciţii maritime comune şi o rotaţie regulată a 1.500 de soldaţi ai Marinei SUA la baza din Darwin.