Doltu (MFP): Acordul de împrumut de 1 miliard de euro, dovada că România e o ţară matură

Epoch Times România
12.09.2012

Punerea la dispoziţia României a împrumutului de 1 miliard de euro de către comunităţile internaţionale poate fi interpretat şi ca o dovadă de încredere că România este o ţară matură, care ştie să utilizeze un asemenea instrument, a declarat secretarul de stat in MFP, Claudiu Doltu.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu şi directorul de ţară, biroul Băncii Mondiale din România, Francois Rantrua, au semnat marţi acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie si Dezvoltare (BIRD), referitor la împrumutul pentru politici de dezvoltare, cu opţiune de amânare a tragerii (DPL – DDO), de 1 mld. euro.

La începutul lunii iunie, boardul Grupului BM a aprobat punerea la dispoziţia României a acestui instrument. Autorităţile române vor ratifica acest împrumut extern şi, în câteva saptămâni, acordul va intra în vigoare.

Potrivit lui Doltu, se poate considera că obiectivul de menţinere a rezervelor Trezoreriei la un nivel confortabil "este îndeplinit"..

"Acest intrument pe care România l-a agreat cu Banca Mondială este menit să ne ferească de situaţia neplăcută de a contracta împrumuturi pentru Trezorerie atunci când situaţia pe pieţe nu ar fi convenabilă. Altfel spus, plătim o sumă certă ca „asigurare” că nu vom fi nevoiţi să plătim o sumă incertă, dar oricum mai mare în situaţia în care am vrea să ne împrumutăm când pe pieţe ar fi turbulenţe majore care nu ni se datorează şi pe care nu le putem controla.Deşi acest împrumut ne-ar permite să accesăm oricând banii – atât timp cât performăm bine din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice şi facem progrese în domeniul reformelor structurale – nu înseamnă că banii vor fi cheltuiţi în orice scop sau de dragul de a-i cheltui", a spus Doltu.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 12 de ani, din care 11,5 ani perioadă de graţie, la o dobândă egală cu dobânda: EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă aplicabilă la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicări a BIRD, ceea ce, în prezent reprezintă circa 1,11%, plătibilă semianual. Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024.

Banca mai percepe un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului plătibil după intrarea în efectivitate a acordului de împrumut şi un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% p.a. aplicat la suma netrasă din împrumut şi plătibil semianual, până la tragerea sumelor împrumutului.

Acordul semnat marţi urmează recentei tranzacţii de succes efectuate pe 4 septembrie de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa externă de capital, prin care s-au atras 750 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor