Doliu în comunitatea literară. Scriitorul Nicolae Dabija a decedat din cauza complicaţiilor cauzate de virusul chinezesc
alte articole
Zi tristă pentru comunitatea literară, academică şi pentru toţi oamenii din Republica Moldova: vineri dimineaţă s-a stins din viaţă Nicolae Dabija, la vârsta de 72 de ani, din cauza complicaţiilor cauzate de virusul chinezesc care provoacă boala Covid-19.
Vestea trecerii în nefiinţă a lui Nicolae Dabija i-a îndurerat pe toţi cei care i-au cunoscut vocea şi activitatea publicistică, a notat preşedintele Maia Sandu aducând condoleanţe sincere rudelor, celor apropiaţi şi tuturor celor care i-au apreciat creaţia.
Totodată, şefa statului a menţionat că maestrul Nicolae Dabija a lăsat moştenire peste 80 de volume de poezie, proză şi eseuri fiind laureat a multiple premii şi distincţii naţionale şi internaţionale pentru creaţia şi opera sa.
Şedinţa plenară a Parlamentului moldovean a început, vineri, cu un minut de reculegere ţinut de deputaţi în memoria lui Nicolae Dabija.
”Pe tot parcursul vieţii s-a dedicat fără rezerve şi fără compromisuri literaturii şi valorilor naţionale. Suntem profund îndureraţi de această pierdere mare”, se arată în necrologul semnat de preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
Nicolae Dabija a fost scriitor, publicist, istoric literar, om politic, semnatar al Declaraţiei de Independenţă a R.Moldova. În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, iar în anii 1990-1994 şi 1998-2001 deputat în Parlamentul R. Moldova.
Potrivit necrologului semnat de Guvernul de la Chişinău, Nicolae Dabija a fost distins în anul 1988 cu Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii şi artei, iar în 1995 cu Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”. Pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti i s-a acordat în anul 2000 Ordinul Steaua României în grad de Comandor. În anul 2010 Academia de Studii Înalte din România i-a acordat titlul „Honoris Causa” şi titlul onorific de Academician în semn de înaltă preţuire şi respect pentru întreaga activitate; în 2013 a obţinut titlul onorific „Om emerit”, iar în anul 2014 în semn de înaltă preţuire pentru promovarea culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti i s-a acordat Ordinul „Meritul cultural” în grad de Mare Ofiţer.