Doi lideri ai khmerilor roşii responsabili de genocid, decide un tribunal susţinut de ONU

Epoch Times România
16.11.2018

Un tribunal susţinut de ONU a decis vineri că doi lideri ai Khmerilor Roşii din Cambodgia sunt vinovaţi de genocid, la aproape patru decenii după răsturnarea de la putere a regimului ultra-maoist cunoscut pentru aşa numitele “Câmpuri ale Morţii”.

Majoritatea victimelor regimului criminal din 1975-1979 au murit din cauza înfometării, torturilor, epuizării sau bolilor în lagăre de muncă sau au fost loviţi cu măciucile în timpul execuţiilor în masă, potrivit Reuters.

Între 1,7 milioane şi 2,2 milioane de oameni, peste un sfert din populaţia ţării, au murit în timpul regimului condus de Khmerii Roşii în numai 4 ani.

Conform deciziei Camerelor Extraordinare ale Instanţelor din Cambodgia (CEIC sau Tribunalul Khmerilor Roşii ), “Fratele Nr. 2” al khmerilor, Nuon Chea, 92 de ani, şi fostul preşedinte Khieu Samphan, 87 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de genocid împotriva minorităţii musulmane Cham şi a etnicilor vietnamezi, şi de diverse crime împotriva umanităţii.

Tribunalul i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe cei doi, care sunt consideraţi printre ultimii lideri ai sângerosului regim rămaşi în viaţă.

Chea si Samphan au negat acuzaţiile aduse împotriva lor.

De fapt, cei doi comunişti deja servesc sentinţe de închisoare pe viaţă după ce au fost condamnaţi în 2014 pentru crime împotriva umanităţii, în legătură cu evacuarea forţată a capitalei Phnom Penh după ce au preluat puterea sub conducerea dictatorului Pol Pot în 1975.

De-a lungul anilor a avut loc o dezbatere în rândul experţilor legali cu privire la faptul dacă crimele comise de Khmerii Roşii constituie un genocid.

Tribunalul a decis că în timpul guvernării lor, Khmerii Roşii au vizat musulmanii Cham şi etnicii vietnamezi pentru a crea o “societate ateistă şi omogenă fără diviziuni de clasă”, a susţinut judecătorul Nil Nonn în verdict.

Genocidul a fost comis împotriva musulmanilor Cham, a etnicilor vietnamezi şi a budiştilor, a afirmat judecătorul.

Musulmanii Cham “au fost dispersaţi şi împrăştiaţi în satele khmerilor astfel încât comunităţile lor să fie distruse şi complet asimilate în populaţia cambodgiană”, a mai precizat Nil Nonn.

“Un număr mare de civili Cham au fost răpiţi.... şi ucişi la o scară mare”, a adăugat el.

Sute de civili şi soldaţi vietnamezi au fost ucişi la centrul de interogare S-21 din Phnom Penh, şi au fost torturaţi pentru a recunoaşte că sunt spioni.

“Toţi soldaţii şi civilii vietnamezi care au intrat în S-21 au fost etichetaţi spioni şi consideraţi inamici. Soarta acestor prizonieri a fost dinainte ştiută, în condiţiile în care în cele din urmă au fost executaţi cu toţii”, a mai precizat judecătorul.

Tribunalul, o instanţă hibrid ONU-cambodgiană, a fost creat în 2005 pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe “cei mai responsabili” pentru morţile comise sub regimul Khmerilor Roşii, şi până acum a condamnat doar trei persoane.

Prima sa condamnare a avut loc în 2010, când l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe Kaing Guek Eav, cunoscut şi sub numele de “Olandezul” şi fost şef al centrului S-21, unde au fost torturaţi şi executaţi aproximativ 14.000 de oameni.

Alţi doi lideri ai Khmerilor Roşii, Ta Mok şi Ieng Sary, au murit înainte de finalizarea cazului lor. Pol Pot a murit în 1998, după ce timp de ani de zile a fost ascuns în junglă.

Youk Chhang, director a Centrului de Documentare al Cambodgiei (DC-CAM), principalul centru cambogian specializat în cercetarea atrocităţilor comise de Khmerii Roşii, a aplaudat verdictul şi a precizat că acesta este în special semnificativ pentru comunităţile minoritare.

Tribunalul, care a fost marcat de interferenţă politică, nu este aşteptat să mai audieze alte cazuri, în ciuda crimelor pe scară largă comise de regimul comunist cambogian.

Pol Pot, prieten cu Nicolae Ceauşescu, a beneficiat de protecţia politică a Chinei comuniste, fiind un discipol al lui Mao Tsedun de la care a împrumutat metodele sălbatice de epurare a populaţiei şi de exercitare a unui terorism de stat menit să zdrobească orice opoziţie.

Cambogia lui Pol Pot, împreună cu Coreea de Nord subjugată de Kim Ir Sen şi China lui Mao Tsedun au constituit un model de aplicare a comunismului în Asia, aşa cum regimul lui Nicolae Ceauseşcu a constituit un vârf al comunismului în Europa.

Indiferent de gradul de teroare impus asupra populaţiei, regimurile comuniste din toată lumea au avut în comun impunerea unui regim de teroare pentru a zbrobi orice critică adusă ideologiei comuniste, bazată pe ura de clasă, furturi ale proprietăţii private în numele clasei proletare şi distrugerea valorilor spirituale.

Deşi propovăduiau drepturi egale pentru toţi şi libertate de exprimare, regimurile comuniste au fost fără excepţie autoritare, dacă nu de-a dreptul despotice, menţinând controlul asupra popoarelor prin regimuri de teroare.

Deşi promiteau un paradis pe pâmânt, toate implementările economiei de tip socialist sau comunist au dus la pauperizarea masivă a societăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor