Tortionarul inchisorii S21 face apel

Chipuri de copii, "dusmani ai ordinii comuniste" omoriti in inchisoarea S21. In Cambogia, Pol Pot, sprijinit si antrenat de Mao Tzedun, a reusit sa omoare 2 milioane de oameni in numai 5 ani intre 1975 si 1979.
Chipuri de copii, "dusmani ai ordinii comuniste" omoriti in inchisoarea S21. In Cambogia, Pol Pot, sprijinit si antrenat de Mao Tzedun, a reusit sa omoare 2 milioane de oameni in numai 5 ani intre 1975 si 1979.

"Duch”, fostul tortionar al celui mai brutal regim din istoria omenirii, al Khmerilor Rosii, intentioneaza sa conteste condamnarea de 35 de ani pronuntata luni de un tribunal al Organizatiei Natiunilor Unite pentru crimele de genocid din Cambogia.

Avocatul lui Duch, Kar Savuth, a declarat pentru AFP, "Vom face recurs impotriva deciziei instantei [lui]", fara a oferi alte detalii.

Duch, al carui nume real este Kaing Guek Eav, a beneficiat de reducerea pedepsei la 19 ani. Cinci ani au fost eliminati, deoarece a fost detinut ilegal din 1999 si 2007 de catre un tribunal militar cambodgian. El a primit de asemenea credit pentru anii petrecuti deja in inchisoare, conform hotararii Camerelor Extraordinare a Curtii Cambogiene (CECC).

S21

Regimul Khmerilor Rosii, puternic sprijinit de dictatorul comunist chinez Mao Tse Dun, a uimit o lume intreaga in anii 70, reusind sa omoare in numai cinci ani de "paradis comunist” 2 milioane de persoane, aproximativ o treime din populatia tarii.

Duch, unul dintre cei mai cruzi tortionari, de curand convertit la crestinism, a fost responsabil pentru cei peste 15 mii de detinuti politici cambogieni, inchisi in inchisoarea S21, o fosta scoala transformata in centru de detentie al intelectualilor cambogieni banuiti de activitati "contra revolutionare”.

Dintre cele peste 15 mii de persoane omorate prin torturi in inchisoarea S21 au ramas doar 7 supravuietuitori, gasiti acolo de trupele vietnameze care au eliberat Cambogia in 1979.

Cifra totala de 15 mii de persoane omorate este o estimare care se bazeaza pe numarul de poze ale detinutilor gasite in inchisoare. Aparent, atunci cand erau primiti in inchisoare, detinutii politici cambogieni erau mai intai pozati, intr-un ritual macabru.

Criminalul cere simpatie

Inainte de inceperea procesului sau, Duch a cerut iertare victimelor sale, iar apoi a cerut imediat o achitare, ridicand intrebari cu privire la sinceritatea declaratiei sale anterioare.

Instanta l-a gasit vinovat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii. "Dl. Kaing nu a pus numai in aplicare, dar, de asemenea, a contribuit activ la dezvoltarea politicilor Partidului Comunist din Cambogia in inchisoarea S-21", a afirmat o declaratie ONU in urma hotararii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe