Dodon: Trebuie să depreciem moneda naţională. / Alaiba: Este iresponsabil şi periculos

Moneda oficială a Republicii Moldova (leul)
Moneda oficială a Republicii Moldova (leul) (Epoch Times)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi-ar dori să deprecieze moneda naţională faţă de dolar şi euro. Acest lucru a fost declarat recent de şeful statului, potrivit căruia „pentru noi e important să fie o depreciere a monedei, o creştere a cursului dolarului faţă de leu şi euro pentru a favoriza exportul. Noi trebui să depreciem puţin moneda naţională pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. Eu cred că Banca Naţională aici nu procedează corect”.

În acest context, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a specificat că „Dl Dodon, dl preşedinte Dodon, dl economist oleacă Dodon, propune o soluţie magică pentru economie să luăm şi să ieftinim leul, adică dolarul şi euro să coste mai scump. Dacă e o soluţie magică, de ce nimeni nu a făcut-o până acum, oare?”.

Totodată, acesta a ţinut să explice că în cazul în care cineva ar primi un salariu de 10.000 lei lunar - echivalentul a circa 500 euro, atunci în cazul în care euro s-ar scumpi, de exemplu, până la 22 lei (la moment ajunge la circa 20 lei n.r.), acea persoană nu va mai primi 500 de euro, ci 450. „Felicitări”, menţionează ironic Alaiba.

„Toate produsele de import, gradual se vor scumpi pentru că a căzut leul. Asta afectează direct foarte multe familii şi pe toţi cei care îşi au veniturile în lei, sau salariile cărora nu vor creşte imediat şi nu este doar cazul produselor de consum, echipamentelor şi aparatajelor etc.

Noi nu producem energie pe loc, ceea ce înseamnă că atunci când scade leul, noi pentru a achita livrarea de gaze naturale şi respectiv electricitate, va trebui să plătim mai mult în lei, ceea ce inevitabil se va reflecta la un moment dat în tarif. Urmare la aceste scumpiri de gaze şi curent electric, vor urma scumpiri în lanţ”, a declarat parlamentarul de la Chişinău într-o postare video pe pagina sa de socializare.

Alaiba a venit cu încă un exemplu, specificând că RM are împrumuturi care trebuiesc achitate, iar în cazul în care ar urma să returneze un împrumut de 100 milioane euro, în loc de 2 miliarde lei ar urma să achite 2,2 miliarde, ceea ce înseamnă cu 200 milioane lei mai mult, bani care vor fi luaţi din impozitele cetăţenilor. „Asta înseamnă că într-un final va fi nevoie ca cetăţenii să achite impozite mai mari”.

„Viziunea dlui Dodon dă dovadă în primul rând de miopie pentru că exportatorii vor câştiga speculativ, dar nu în calitate, competitivitate pe termen lung, inovaţii, investiţii, etc. Şi în al doilea rând această viziune dă dovadă de, pur şi simplu, incompetenţă”, a punctat deputatul PAS, adăugând că „avem noroc că nu Dodon decide şi nu Dodon stabileşte cursul. Banca Naţională stabileşte cursul şi nu în funcţie de cum vor ei şi cum le place, dar în baza unor mecanisme clare ale pieţei.

Totuşi, a ţinut să sublinieze Alaiba, asemenea declaraţii făcute de şeful statului nu pot duce decât la scenariul clasic în care din cauza „unei vorbe trântite tâmpit şi aiurea”, oamenii se panichează şi dau buzna la schimbul valutar pentru a cumpăra euro şi dolari, pentru că au auzit că preşedintele a spus că se va scumpi euro şi dolarul.

„Este iresponsabil şi, până la urmă, periculos ca o asemenea persoană să aibă o aşa responsabilitate mare. Un preşedinte trebuie să fie responsabil de fiecare cuvânt pe care îl spune, mai ales pe economie, acolo unde fiecare cuvânt poate influenţa veniturile şi viaţa oamenilor”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe