Dodon îl apără pe ministrul de Externe: S-a referit la misiunea de pacificare, au fost interpretate greşit unele declaraţii

Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/I. Dodon)
Maria Maevschi
10.02.2020

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat declaraţiile ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care a declarat recent că în timpul tragicelor evenimente din Transnistria din 1992 „intervenţia militară a Federaţiei Ruse în conflictul de la Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”.

Dodon a afirmat însă că „din câte am înţeles, dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare, probabil au fost interpretate greşit unele declaraţii”, notează IPN citat de Radio Chişinău.

Declaraţiile şefului statului au fost făcute luni, 10 februarie, după şedinţa conducerii de vârf a statului. La rândul sau, ministrul Ciocoi a precizat că spusele sale ar fi fost interpretate şi distorsionate.

„Ceea ce a urmat după, vine să confirme că, din păcate, nu există o abordare generală, unică, naţională”, a afirmat Ciocoi în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ceea ce a rămas din Armata a 14-a disolcată în regiunea de est a R. Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment şi avem semnale că separatiştii sau aripa militantă a separatiştilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele care aparţineau Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice în regiunea transnistreană, aşa cum se numea anterior, e un alt punct de discuţii, dar, factologic, armata Federaţiei Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat săptămâna trecută ministrul moldovean de Externe în cadrul conferinţei de presă.

Referitor la revendicările veteranilor formulate în timpul acţiunii de protest de sâmbătă 8 februarie, Dodon a specificat că deţine informaţii că Guvernul a decis să accepte câteva dintre acestea, fără să dea detalii. „Tot ceea ce consideră necesar Guvernul şi poate fi acceptat va fi acceptat”, cu condiţia continuării discuţiilor pe platforma Consiliul National al Veteranilor, a comentat Dodon.

Veteranii cer autorităţilor înfiinţarea pe lângă Guvern a unui departament al veteranilor, care ar avea ca misiune restabilirea înlesnirilor pentru veterani oferite de către primul Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor