O fundaţie înfiinţată de Victor Ponta, sponsorizată de Claudiu Florica

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a beneficiat de avantaje materiale din partea lui Claudiu Florica, fost reprezentant al Fujitsu Siemens România şi unul din personajele cheie ale megadosarului Microsoft, prin intermediul unei asociaţii anexă a PSD, fondată în 2002, relatează România Liberă (RL).

Deşi premierul a refuzat să fac8ă public dacă îl cunoaşte pe Florica şi a evitat să confirme sau să infirme dacă acesta a sponsorizat Tineretul Social-Democrat în 2004, sursa citată arată că există dovezi ale apropierii între Ponta şi fostul reprezentat al Fujitsu Siemens, care, potrivit DNA, ar fi oferit milioane de dolari mită pentru încheierea unui contract cu Guvernul, vizând livrarea de licenţe Microsoft la preţuri cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real. Cei peste 40% reprezentau marja pentru şpăgile ce trebuia să ungă rotiţele politice din sistem.

Asociaţia la care se referă România Liberă a fost înfiinţată în 2002 de "pesediştii Guşă, Bazac şi Ponta", sub titulatura Asociaţiei pentru Promovarea Tinerilor (APT), având drept obiectiv declarat "să ofere tinerilor cu potenţial oportunităţi de afirmare şi dezvoltare în România, pentru a reduce procentul de 41% de tineri care doresc să emigreze din lipsă de perspective” şi “să fie o rampă de lansare pentru tinerii sub 40 de ani cu potenţial deosebit şi care doresc să-şi construiască o carieră de succes în România”, scrie România Liberă.

În fapt, organizaţia ar fi fost, potrivit RL, "o anexă a PSD cu scopul aproape declarat de a-i cosmetiza imaginea lui Adrian Năstase în rândul tinerilor".

RL mai menţionază, în context, că unul dintre fondatorii APT era Khalil Chahine, intermediar de mită în dosarul Microsoft-Fujitsu Siemens şi acţionar, prin intermediul companiei off-shore Menedil Associated SA, în Central Residential Park SA, firmă care a construit complexul rezidenţial Central Park în care Daciana Sârbu, Victor Ponta şi Ilie Sârbu deţin, fiecare, câte un apartament.

Premierul Ponta, la vremea respectivă şef al Corpului de Control al Primului Ministru, nu a fost un membru fondator de umplutură al Asociaţiei pentru Promovarea Tinerilor, ci s-a implicat activ şi public în activitatea APT, mai scrie sursa citată, relatând că, în urmă cu 12 ani, Victor Ponta apărea într-o conferinţă de presă împreună cu Cozmin Guşă la sediul APT cu ocazia lansării programului “Burse APT 2002”. Respectivul program de burse a dus la un parteneriat între APT şi două mari companii IT reprezentate şi în România, respectiv Microsoft România şi Fujitsu Siemens Computers.

Sponsorizarea ar fi constat, potrivit lui Guşă, în echipamente de 50.000 USD din partea Microsoft SUA, iar Claudiu Florica ar fi fost adus de Dinu Pescariu, implicat şi el în dosarul Microsoft.

"Conform procurorilor DNA, exact în acea perioadă, adică la sfârşitul anului 2003, Microsoft România şi Fujitsu Siemens România aveau o înţelegere să livreze Guvernului condus de Adrian Năstase licenţe Microsoft pentru administraţia publică locală. Aşadar, parteneriatul Microsoft-Fujitsu Siemens era valabil şi pentru guvernul condus de Adrian Năstase, dar şi pentru Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor, înfiinţată de pesediştii Cozmin Guşă, Ionuţ Bazac şi Victor Ponta. Iar parteneriatul Microsoft - Fujitsu Siemens pentru programul de burse al APT era cunoscut îndeaproape de Victor Ponta, membrul fondator care şi prezentase public programul de burse.", scrie RL.

Sursa citată mai reaminteşte că un martor al DNA a confirmat vechile relaţii de colaborare între Ponta şi Florica, vizând protejarea firmelor controlate de acesta din urmă.

“Tot în 2004, Claudiu Florica s-a întâlnit cu Victor Ponta, care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florica în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcute prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”, a declarat un mator în dosarul Microsoft.

Articolul original poate fi citit la http://www.romanialibera.ro/special/dezvăluiri/exclusiv--o-fundaţie-infiintata-de-ponta-a-fost-sponsorizata-de-claudiu-florica-354951