Ialomiţianu: Românii, condamnaţi la sărăcie pe termen lung de Guvernul Ponta. Nu mai consumă, doar plătesc taxe

Gheorghe Ialomiţianu, PDL
Gheorghe Ialomiţianu, PDL (Epoch Times România)

Fostul ministru de Finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, l-a acuzat miercuri pe premierul Victor Ponta că se laudă cu un excedent bugetar care de fapt a fost obţinut prin sacrificarea economiei şi a locurilor de muncă.

"Victor Ponta raportează un fals succes, spunând că a realizat excedent bugetar pe primele nouă luni din anul 2014, ascunzându-le însă românilor că acest lucru a fost realizat printr-o politică severă de austeritate şi nu printr-o îmbunătăţire a colectării veniturilor bugetare", a afirmat Ialomiţianu în cadrul unui comunicat de presă.

Premierul Ponta a tăiat, potrivit lui Ialomiţianu, investiţii de 14 miliarde lei în primele nouă luni din 2014, sacrificând câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul privat.

Conform execuţiei bugetare pe primele nouă luni, investiţiile publice au fost de 16 miliarde lei, faţă de 30 miliarde lei cât era prevăzut pentru această perioadă în bugetul pentru anul 2014. Situaţia investiţiilor publice pe primele nouă luni din 2014 este, în viziunea fostului ministru de Finanţe, şi mai dramatică deoarece acestea sunt mai mici cu 4 miliarde lei faţă de perioada similară din anul precedent.

"Consecinţele sunt dezastruoase: şantierele unde se demarase în 2010-2011 construcţia de autostrăzi s-au umplut de rugină, constructorii îşi închid firmele, iar muncitorii sunt trimişi acasă", a explicat Ialomiţianu.

"Din execuţia bugetară pe primele nouă luni din anul 2014 rezultă o situaţie dezastruoasă a încasărilor bugetare, deşi Victor Ponta se laudă în campania prezidenţială cu o bună colectare a acestor venituri. Realitatea este că încasările bugetare pe această perioadă sunt mai mici cu 8 miliarde lei faţă de prevederile bugetare", a adăugat deputatul.

În ceea ce priveşte ritmul încasărilor bugetare pe primele nouă luni din 2014, acesta este de 5,5%, faţă de prevederile bugetare de 8,5%.

"Este clar că Victor Ponta va înregistra în 2014 acelaşi eşec ca şi în 2013, şi anume încasări bugetare sub 32%, exact ca în anul 2009, când România era în plină criză financiară", a avertizat acesta.

Cea mai slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează la TVA, unde ritmul de încasare este de 0,8%, faţă de 11% cât era prevăzut în bugetul pe 2014. Cauzele proastei colectări a TVA în această perioadă sunt, potrivit lui Ialomiţianu: reducerea dramatică a puterii de cumpărare a românilor şi creşterea evaziunii fiscale sub guvernarea Victor Ponta.

O slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează şi la sume primite de la Uniunea Europeană, respectiv 36,9% din prevederile bugetare ale acestui an. Situaţia atragerii acestor sume nu se va îmbunătăţi nici în trimestrul 4, susţine Ialomiţianu, motivul fiind că Victor Ponta a tăiat la ultima rectificare bugetară din acest an aproximativ 4 miliarde lei, sume ce reprezentau cofinanţarea pentru atragerea de fonduri europene.

"Slaba atragere de fonduri europene se datorează lipsei de proiecte promovate sub guvernarea lui Victor Ponta. În 2 ani şi jumătate de când a preluat guvernarea, Victor Ponta nu a demarat nici un proiect, dar absolut nici un proiect, de care să-şi lege numele, deşi a avut la îndemână atât bani gratuiţi de la UE, dar şi bani de la bugetul de stat, colectaţi prin noi taxe, cum ar fi acciza la benzină destinată, chipurile, construcţiei de autostrăzi. Este uşor de anticipat faptul că Victor Ponta nu va construi nimic pentru români nici dacă ar mai guverna 10 ani, pentru că este vădit incompetent, nefiind capabil nici măcar să finalizeze proiectele demarate în anii 2010-2011", a subliniat fostul ministru de Finanţe.

Un alt lucru grav evidenţiat de acesta este că, sub guvernarea lui Victor Ponta, decalajele dintre România şi celelalte state membre ale UE s-au adâncit şi mai mult, ducându-i pe români în topul celor mai prost plătiţi angajaţi din UE, cu pensionarii cei mai săraci şi cu unul dintre cele mai împovărătoare sisteme de taxe şi impozite, care afectează cea mai mare parte a veniturilor unei familii.

"În guvernarea Ponta, românii nu mai consumă! Românii doar plătesc taxe! Dacă ar fi cinstit, Victor Ponta ar schimba de urgenţă sloganul de campanie scris pe sutele miile de afişe şi ar scrie: 'Mândri că românii sunt săracii Europei!' sau 'Mândri că v-am băgat în recesiune!'. Îi cerem din nou lui Victor Ponta să renunţe la politica absurdă de austeritate, deoarece îi condamnă pe români la sărăcie pe termen lung, prin pierderea locurilor de muncă şi scăderea puterii de cumpărare", a concluzionat Gheorghe Ialomiţianu.