DNA reia urmărirea penală a fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely

Procurorii DNA au revocat hotărârea de neîncepere a urmăririi penale în cazul fostului Ministru al Mediului, Laszlo Borbely, actualmente deputat UDMR şi au reluat cercetările privind suspiciunea că fostul ministru a luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte.
Laszlo Borbely (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.01.2015

Procurorii DNA au revocat hotărârea de neîncepere a urmăririi penale în cazul fostului Ministru al Mediului, Laszlo Borbely, actualmente deputat UDMR şi au reluat cercetările privind suspiciunea că fostul ministru a luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, pe 5 ianarie DNA i-a informat pe magistraţii Curţii Supreme că a revocat soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul lui Borbely şi că a reluat urmărirea penală atât în ceea ce-l priveşte pe fostul ministru al Mediului, cât şi în cazul altor persoane.

Contactat de Mediafax, deputatul UDMR a afirmat că nu ştie nimic despre redeschiderea dosarului. La rândul său, avocatul lui Borbely, Gheorghiţă Mateuţ a declarat că DNA Oradea nu a primit nicio informare de la DNA cu privire la o eventuală revocare a soluţiei de neîncepere a urmăririi penale în cazul clientului său.

Reamintim că pe 14 ianuarie 2014, DNA a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Laszlo Borbely pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii, după ce, in 2011, Camera Deputaţilor nu a încuviinţat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului.

În aprilie 2012, Laura Codruţa Kovesi, la vremea respectivă procuror general al României, a explicat că administrarea probatoriului în ceea ce îl priveşte pe Borbely nu va putea fi realizată în lipsa avizului Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea i-au trimis în schimb în judecată pe fostul consilier a lui Borbely şi pe doi administratori de firme, acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, Borbely ar fi primit prin intermediul consilierului sau personal foloase necuvenite de la cei doi administratori de firme, pentru a determina în schimb funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, să favorizeze societăţile acestora la diferite licitaţii.

Astfel, societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, care i-ar fi renovat şi utilat un apartament în valoare de 80.952 de lei ministrului, a încheiat în perioada 2010 - 2011, cu unităţi din subordinea ANAR, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă Someş Tisa, Banat, Olt, Buzău - Ialomiţa, Siret, Prut - Bârlad şi Dobrogea - Litoral, 19 contracte pentru regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea acestor unităţi în valoare de 295.037.846 lei, cu TVA inclus.

De asemenea, firma Azimut Com SRL Acăţari i-ar fi remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 de lei. În schimb, firma respectivă a încheiat în cursul anilor 2010 - 2011 cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Dosarul este judecat de Tribunalul Satu Mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor