Surpriză! Tăriceanu: Am acceptat să mă supun de bună-voie testului poligraf în dosarul Vîntu-Olteanu

Suspectat că a luat şpagă un milion de euro de la afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, neagă acuzaţiile şi anunţă că a acceptat să se supună "de bună-voie" testului poligraf.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

La scurt timp după ce a fost audiat ca martor în dosarul Vîntu-Olteanu, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un nou atac la adresa conducerii DNA pe care o acuză că încearcă să-i compromită imaginea publică în contextul alegerilor parlamentare care bat la uşă.

"Aşa cum am anunţat în mod oficial, în această dimineaţă m-am prezentat la sediul DNA pentru a răspunde întrebărilor procurorilor în calitate de martor, în dosarul în care este cercetat Bogdan Olteanu. După cum se ştie, în faza de instrumentare a unui dosar, procedura nu permite părţilor: procurori, martori, avocaţi etc. să dezvăluie publicului conţinutul discuţiilor purtate cu procurorul de caz. M-am conformat acestei obligaţii legale, aşa cum s-a văzut la ieşirea mea de la audierea de la DNA.

Din păcate, legea a fost respectată unilateral, doar de către subsemnatul, pentru că scopul vădit al conducerii DNA manifestat în ultima vreme este încercarea de a-mi compromite imaginea publică în perspectiva alegerilor parlamentare. Acest "modus operandi" al conducerii DNA este posibil şi din cauza faptului că procurorii nu răspund în niciun fel pentru abuzurile pe care le comit", a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, liderul ALDE.

Trimis deja în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Truică&Co, Tăriceanu susţine că DNA are un palmares bogat în privinţa scurgerilor către presă a unor informaţii confidenţiale din dosare în care sunt implicate numele unor politicieni indezirabili sau incomozi, motiv pentru care n-a fost surprins să vadă la venirea sa la DNA că presa fusese informată din timp despre ora exactă la care urma să aibă loc audierea sa, aşa încât imaginile în care preşedintele Senatului României intră la DNA să-şi facă efectul distructiv.

"În loc să se preocupe de soluţionarea corectă a dosarelor, audierile unor politicieni la DNA s-au transformat în surse generatoare de invenţii şi zvonuri pentru presă şi de imagini insinuant-compromiţătoare. Lupta cu corupţia pentru care a fost înfiinţată DNA s-a transformat într-un paravan în spatele căruia se duce adevărata luptă partizană. Urmând această realitate notorie, nu m-a mirat nici faptul că din "surse judiciare", adică din interiorul DNA, aşa cum au relatat mai multe televiziuni, s-a scurs o serie de aşa-zise informaţii. De exemplu, că nu am răspuns unor întrebări sub pretextul că nu-mi amintesc ş.a.

Am emis acest comunicat pentru că doresc să fie extrem de limpede pentru toată lumea: m-am prezentat în respectul legii la DNA, am răspuns cinstit şi cu bună-credinţă la întrebările procurorilor în dorinţa ca adevărul să iasă la iveală. De aceea am acceptat fără ezitare propunerea procurorului să mă supun de bună-voie testului poligraf, chiar dacă acesta nu este recunoscut drept probă în faţa instanţei. Altfel, nu aveam nicio obligaţie procedurală şi nimeni nu putea să-mi impună acceptarea acestui test", a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE se aşteaptă ca, în perioada care a mai rămas până pe 11 decembrie, DNA să-şi înteţească atacurile împotriva unor lideri politici, "aşa cum s-a întâmplat înaintea alegerilor locale, când mulţi candidaţi au fost scoşi din cursă de procurori, după care s-a aşternut liniştea pe dosare ce păreau extrem de consistente şi care au fost intens mediatizate".

"Mai vreau să se ştie că nu voi ceda presiunilor şi încercărilor de intimidare şi discreditare, indiferent de la cine vin acestea", a concluzionat Tăriceanu.

În acest dosar, Bogdan Olteanu este acuzat că ar fi primit două milioane de euro de la afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu, unul pentru el şi unul pentru Tăriceanu, pentru a aranja numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

"Pe pontonul meu din faţa hotelului Lebăda a avut loc o discuţie între mine şi Bogdan Olteanu, în cadrul căreia i-am cerut să-l numească pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Domnia sa mi-a zis că pentru asta trebuie să îi dau două milioane de euro: un milion pentru sine şi al doilea pentru Tăriceanu, de a cărui semnătură depinde numirea asta.

După circa o săptămână, i-am transmis lui Eftime Ion suma de 2 milioane de euro cash, iar domnul Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunării", a declarat în faţa procurorilor Sorin Ovidiu Vîntu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne