DNA investighează posibile fapte de corupţie la două foste ministere PDL

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorii anticorupţie investighează posibile fapte de corupţie la două ministere. DNA a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracţiuni de corupţie, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, într-un dosar privind utilizarea unor licenţe educaţionale.

"Obiectul sesizării l-au constituit închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care, contrar dispoziţiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăţi privind o sumă de aproximativ 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ", a precizat DNA într-un comunicat de presă remis joi.

Potrivit Hotnews, procurorii anticorupţie au demarat cercetările în acest dosar în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al premierului. În mai 2013, Corpul de Control a sesizat DNA-ul în legătură cu utilizarea, în anul 2009, a unor licenţe educaţionale fără temei legal sau contractual la respectivele ministere. Sesizarea îi viza pe foştii miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, aceştia fiind acuzaţi de posibile fapte penale pentru că ar fi promovat o notă, aprobată de premierul Emil Boc, în baza căreia Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat soft educaţional, deşi această achiziţie ar fi trebuit să se facă în baza unei Hotărâri de Guvern. Corpul de control al lui Victor Ponta susţine că Ministerul Educaţiei a comunicat un necesar de licenţe educaţionale mai mare decât numărul real, fiind "angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar".

Practic, corpul de control al premierului reclama că "la data de 30.11.2009 a încetat dreptul de utilizare a produselor software destinate unităţilor de învăţământ din subordinea Ministerului Educaţiei, condus în perioada respectivă de către domnul ministru Daniel Petru Funeriu (care de fapt a preluat portofoliul abia pe 23 decembrie). Prin urmare, începând cu data de 01.12.2009, produsele software Microsoft au fost utilizate în cadrul unităţilor de învăţământ fără a exista un temei legal sau contractual", potrivit unei sinteze a raportului de control, citat de Hotnews.

După expirarea dreptului de folosire a produselor software destinate şcolilor, în 2011 Ministerul Educaţiei a comunicat Ministerului Comunicaţiilor necesarul de licenţe Microsoft utilizate în sistemul de învăţământ, respectiv 179.259 de licenţe pentru pachete de tip Desktop Educaţional şi 6.828 de licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, care au fost apoi achiziţionate, în baza unei note semnate de cei doi miniştri şi aprobată de fostul premier Emil Boc. Furnizorul a fost firma D-CON.NET AG.

Suspiciuni de corupţie există şi în privinţa Ministerului Administraţiei şi Internelor

Corpul de Control al premierului a reclamat însă că Ministerul Educaţiei a comunicat un necesar de 179.259 de pachete de tip ProDesktop, în condiţiile în care numărul de staţii de lucru pe care puteau fi instalate aceste produse software era mult mai mic, respectiv 107.779. "A reieşit faptul că a fost angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar", iar diferenţa de plată a constituit "paguba adusă bugetului statului, prin bugetul Ministerului Comunicaţiilor." În consecinţă, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu era acuzat de Corpul de control al premierului de fals intelectual şi abuz în serviciu, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme este acuzat de fals intelectual.

Suspiciuni şi la MAI

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, suspiciuni de corupţie există şi în privinţa Ministerului Administraţiei şi Internelor. Vizat de DNA ar fi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare de 534 de milioane de euro (extins în 2009 cu 200 de milioane de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne