Contopirea pedepselor lui Năstase: Procurorii cer spor de pedeapsă. Năstase ameninţă că renunţă la cetăţenie

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.04.2014

Emoţii pentru Adrian Năstase. Procurorii anticorupţie au solicitat luni Tribunalului Bucureşti să adauge un spor de 1 an de închisoare la pedeapsa de 4 ani de închisoare a fostului premier Adrian Năstase, după comasarea celor două sentinţe ale sale din dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian". Instanţa urmează să ia o decizie în această cauză pe 8 mai.

Reamintim că în prezent Adrian Năstase este închis la Jilava, după ce Instanţa Supremă l-a condamnat pe 6 ianuarie 2014 la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, în dosarul Zambaccian. Avocaţii premierului au cerut la 23 ianuarie contopirea acestei pedepse cu pedeapsa de 2 ani din dosarul "Trofeul calităţii", pedeapsă din care Năstase a executat doar 8 luni.

Dacă în urma contopirii, pedeapsa rezultată va fi de patru ani (48 de luni), Adrian Năstase ar putea să ceară eliberarea condiţionată după 16 luni, căci, având peste 60 de ani, conform legii are dreptul să ceară eliberarea condiţionată după ce ispăşeşte o treime din pedeapsă. Având în vedere că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani din dosarul "Trofeul calităţii", Năstase ar putea cere eliberarea condiţionată după numai opt luni. Însă judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor va putea să aplice, dacă va considera necesar, un spor de pedeapsă.

În cadrul judecării cererii de contopire a pedepselor, avocaţii fostului premier au depus la instanţă CV-ul lui Năstase, cu scopul de a sublinia că acesta nu are nevoie de un spor de pedeapsă pentru a fi reeducat. Apărătorii lui Năstase au arătat că în cele două dosare în care a fost condamnat fostul premier, condamnările au fost orientate către minimum de pedeapsă pentru faptele de care a fost acuzat de procurorii DNA. Aceştia au vorbit, de asemenea, şi despre profilul socio-moral al lui Năstase, adăugând că acesta a executat deja 266 de zile din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii", astfel că scopul pedepsei a fost practic îndeplinit.

După ce avocaţii lui Năstase şi-au încheiat pledoariile, procurorul DNA a solicitat ca la cea mai mare pedeapsă primită de Năstase, cea de patru ani de închisoare, să se adauge un spor de un an, astfel încât fostul premier să execute, după comasare, cinci ani de închisoare.

Această cerere a procurorului nu i-a picat deloc bine lui Adrian Năstase, care ia acum în calcul să renunţe la cetăţenia română, pentru că statul nu recunoaşte rolul său în viaţa publică, acest aspect fiind discutat în familie, a afirmat luni fiul său Andrei.

„Am discutat în familie aceste aspecte, se pare că ar fi o ultimă soluţie de a renunţa la cetăţenia română. Considerăm că asta s-a urmărit prin acea pedeapsă complementară, eliminarea lui din viaţa politică. Cred că i-am urma exemplul, eu şi fratele meu”, a declarat Andrei Năstase, referindu-se la tatăl său ca fiind „un om care şi-a dedicat viaţa pentru ţara lui punând în planul doi familia, prietenii, viaţa personală şi pe primul loc ţara”.

Dosarele lui Năstase

Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul Zambaccian că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

Adrian Năstase a fost acuzat în respectivul dosar ca şi-a folosit influenţa pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis pe fostul premier în judecată, în 20 ianuarie 2009, acuzându-l pe politician ca şi-a folosit influenţa şi/sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, mai pe scurt, Năstase a făcut uz de şantaj şi trafic de influenţă pentru a-şi finanţa campania electorală pentru prezidenţialele din 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor