Mâna lungă a Beijingului: Dispozitive secrete de comunicare descoperite în invertoarele chinezeşti

Oficialii americani din domeniul energiei reevaluează riscul reprezentat de dispozitivele fabricate în China care joacă un rol esenţial în infrastructura energiei regenerabile, după ce în interiorul unora dintre acestea au fost descoperite echipamente de comunicaţii inexplicabile, au declarat două persoane familiarizate cu acest subiect, potrivit Reuters.
Invertoarele de putere, produse în principal în China, sunt utilizate în întreaga lume pentru a conecta panourile solare şi turbinele eoliene la reţelele electrice. Acestea se găsesc şi în baterii, pompe de căldură şi încărcătoare pentru vehicule electrice.
Deşi invertoarele sunt construite pentru a permite accesul la distanţă pentru actualizări şi întreţinere, companiile de utilităţi care le utilizează instalează de obicei firewall-uri pentru împiedicarea comunicării directe cu China.
Cu toate acestea, dispozitive de comunicare necunoscute, care nu sunt menţionate în documentaţia produsului, au fost găsite în unele invertoare solare chinezeşti de către experţi americani care demontează echipamentele conectate la reţeaua electrică pentru a verifica problemele de securitate, au declarat cele două persoane.
În ultimele nouă luni, dispozitive de comunicare nedocumentate, inclusiv radiouri celulare, au fost găsite şi în unele baterii de la mai mulţi furnizori chinezi, a declarat unul dintre ei.
Reuters nu a putut determina câte invertoare solare şi baterii au fost verificate.
Componentele necorespunzătoare oferă canale de comunicare suplimentare, nedocumentate, care ar putea permite ocolirea de la distanţă a firewall-urilor, cu consecinţe potenţial catastrofale, au declarat cele două persoane.
Ambii au refuzat să fie numiţi, deoarece nu aveau permisiunea de a vorbi cu mass-media.
„Ştim că China consideră că este important să pună în pericol cel puţin unele elemente ale infrastructurii noastre de bază, expunându-le riscului de distrugere sau întrerupere. Cred că chinezii speră, în parte, că utilizarea pe scară largă a invertoarelor va limita opţiunile Occidentului de a face faţă problemei securităţii”, a declarat Mike Rogers, fost director al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a declarat: „Ne opunem generalizării conceptului de securitate naţională, care denaturează şi denigrează realizările Chinei în domeniul infrastructurii.”
Utilizarea dispozitivelor de comunicaţii necunoscute pentru a ocoli firewall-urile şi a opri invertoarele de la distanţă sau pentru a le modifica setările ar putea destabiliza reţelele electrice, deteriora infrastructura energetică şi provoca întreruperi de curent pe scară largă, au afirmat experţii.
„Asta înseamnă, practic, că există o modalitate integrată de a distruge fizic reţeaua”, a declarat una dintre persoane.
Cele două persoane au refuzat să numească producătorii chinezi ai invertoarelor şi bateriilor cu dispozitive de comunicare suplimentare şi nici să spună câte au găsit în total.
Existenţa dispozitivelor necorespunzătoare nu a fost semnalată anterior. Guvernul SUA nu a recunoscut public această descoperire.
Solicitat să comenteze, Departamentul Energiei al SUA (DOE) a declarat că evaluează continuu riscurile asociate tehnologiilor emergente şi că există provocări semnificative în ceea ce priveşte divulgarea şi documentarea funcţionalităţilor de către producători.
„Deşi este posibil ca această funcţionalitate să nu aibă intenţii răuvoitoare, este esenţial ca cei care achiziţionează să aibă o înţelegere deplină a capacităţilor produselor primite”, a declarat un purtător de cuvânt.
Se lucrează în continuare pentru a remedia eventualele lacune în divulgarea informaţiilor prin intermediul „Software Bill of Materials” (lista componentelor software) – sau inventarele tuturor componentelor care alcătuiesc o aplicaţie software – şi alte cerinţe contractuale, a declarat purtătorul de cuvânt.
Echipamente de încredere
Pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA şi China, Statele Unite şi alte ţări reevaluează rolul Chinei în infrastructura strategică din cauza preocupărilor legate de potenţialele vulnerabilităţi de securitate, au declarat doi foşti oficiali guvernamentali.
În februarie, doi senatori americani au introdus Legea privind decuplarea de dependenţa de baterii străine ostile, care interzice Departamentului Securităţii Interne să achiziţioneze baterii de la anumite entităţi chineze, începând din octombrie 2027, din motive de securitate naţională.
Proiectul de lege a fost trimis la Comisia Senatului pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale pe 11 martie şi nu a fost încă adoptat.
Acesta vizează împiedicarea Departamentului Securităţii Interne să achiziţioneze baterii de la şase companii chineze despre care Washingtonul afirmă că sunt strâns legate de Partidul Comunist Chinez: Contemporary Amperex Technology Company, BYD Company, Envision Energy, EVE Energy Company, Hithium Energy Storage Technology Company şi Gotion High-tech Company.
Niciuna dintre companii nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Utilităţile se pregătesc acum pentru interdicţii similare asupra producătorilor chinezi de invertoare, au declarat trei persoane cu cunoştinţe în materie.
Unele utilităţi, inclusiv cel mai mare furnizor de energie electrică din Florida, Florida Power & Light Company, încearcă să reducă la minimum utilizarea invertoarelor chinezeşti, achiziţionând echipamente din alte surse, potrivit două persoane familiarizate cu problema. FPL nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Purtătorul de cuvânt al DOE a declarat: „Pe măsură ce producţia internă se consolidează, DOE colaborează cu toate instituţiile guvernamentale federale pentru a consolida lanţurile de aprovizionare din SUA, oferind oportunităţi suplimentare de integrare a echipamentelor de încredere în reţeaua electrică.”
"Implicaţii catastrofale"
Huawei este cel mai mare furnizor mondial de invertoare, reprezentând 29% din livrările globale în 2022, urmat de companiile chineze Sungrow şi Ginlong Solís, potrivit consultanţei Wood Mackenzie.
Cu toate acestea, dezvoltatorul german de energie solară 1Komma5 a declarat că evită invertoarele Huawei din cauza asocierii mărcii cu riscurile de securitate.
„Acum zece ani, dacă opream invertoarele chinezeşti, nu s-ar fi întâmplat nimic dramatic în reţelele europene, dar acum masa critică este mult mai mare. Dominaţia Chinei devine o problemă tot mai mare din cauza capacităţii crescânde a energiilor regenerabile în reţelele occidentale şi a probabilităţii crescute de o confruntare prelungită şi serioasă între China şi Occident”, a declarat Philipp Schroeder, directorul executiv al 1Komma5.
Din 2019, SUA a restricţionat accesul Huawei la tehnologia americană, acuzând compania de activităţi contrare securităţii naţionale, acuzaţii pe care Huawei le neagă.
Companiile chineze sunt obligate prin lege să coopereze cu agenţiile de informaţii din China, oferind guvernului un potenţial control asupra invertoarelor fabricate în China conectate la reţelele străine, au afirmat experţii.
Deşi Huawei a decis să părăsească piaţa americană a invertoarelor în 2019 – anul în care echipamentele sale de telecomunicaţii 5G au fost interzise – aceasta rămâne un furnizor dominant în alte părţi ale lumii.
Huawei a refuzat să comenteze.
În Europa, exercitarea controlului asupra a doar 3-4 gigawaţi de energie ar putea provoca perturbări pe scară largă ale aprovizionării cu energie electrică, au afirmat experţii.
Consiliul European pentru Producţia de Energie Solară estimează că peste 200 GW din capacitatea europeană de energie solară este conectată la invertoare fabricate în China, echivalentul a peste 200 de centrale nucleare.
La sfârşitul anului trecut, în Europa existau 338 GW de energie solară instalată, potrivit asociaţiei industriale SolarPower Europe.
„Dacă controlezi de la distanţă un număr suficient de mare de invertoare solare domestice şi faci ceva rău în acelaşi timp, acest lucru ar putea avea implicaţii catastrofale pentru reţeaua electrică pentru o perioadă lungă”, a declarat Uri Sadot, directorul programului de securitate cibernetică al producătorului israelian de invertoare SolarEdge.
Dependenţe strategice
Alte ţări, precum Lituania şi Estonia, recunosc ameninţările la adresa securităţii energetice. În noiembrie, guvernul lituanian a adoptat o lege care blochează accesul de la distanţă al Chinei la instalaţiile solare, eoliene şi bateriile de peste 100 de kilowaţi, restricţionând implicit utilizarea invertoarelor chinezeşti.
Ministrul Energiei, Zygimantas Vaiciunas, a declarat că această măsură ar putea fi extinsă la instalaţiile solare de dimensiuni mai mici, montate pe acoperişuri.
Directorul general al Serviciului de Informaţii Externe din Estonia, Kaupo Rosin, a declarat că ţara ar putea fi expusă riscului de şantaj din partea Chinei dacă nu interzice tehnologia chineză în sectoare cruciale ale economiei, cum ar fi invertoarele solare.
Ministerele Apărării şi Climei din Estonia au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebate dacă au luat măsuri în acest sens.
În Marea Britanie, revizuirea de către guvern a tehnologiei chineze de energie regenerabilă din sistemul energetic, care urmează să fie finalizată în următoarele luni, include şi analizarea invertoarelor, a declarat o persoană familiarizată cu acest subiect.
În noiembrie, un litigiu comercial între doi furnizori de invertoare - Sol-Ark şi Deye - a dus la dezactivarea invertoarelor solare din SUA şi din alte ţări, evidenţiind riscul influenţei străine asupra aprovizionării locale cu energie electrică şi provocând îngrijorare în rândul oficialilor guvernamentali, au declarat trei persoane familiarizate cu problema.
Sol-Ark şi Deye nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Sectorul energetic este în urma altor industrii, precum telecomunicaţiile şi semiconductorii, unde au fost introduse reglementări în Europa şi SUA pentru a atenua dominaţia Chinei.
Analiştii de securitate spun că acest lucru se datorează în parte faptului că deciziile privind securizarea infrastructurii energetice sunt dictate în mare parte de dimensiunea instalaţiilor.
Sistemele solare sau de stocare a energiei pe baterii pentru uz casnic se situează sub pragurile la care se aplică de obicei cerinţele de securitate, au afirmat aceştia, în ciuda faptului că în prezent contribuie cu o pondere semnificativă la alimentarea cu energie electrică a multor reţele occidentale.
NATO, alianţa de securitate occidentală formată din 32 de ţări, a declarat că eforturile Chinei de a controla infrastructura critică a statelor membre, inclusiv invertoarele, se intensifică.
„Trebuie să identificăm dependenţele strategice şi să luăm măsuri pentru a le reduce”, a declarat un oficial NATO.