Discuţiile de pace din Sudanul de Sud vor demara în Etiopia

Sudanul de Sud: Preşedintele Salva Kiir, în timpul ceremoniei de deschidere a summit-ului Uniunii Africane, a declarat că pe 16 decembrie 2013 el a învins o încercare de lovitură de stat a unui rival politic, după o noapte de luptă în Juba. (STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Getty Images)
P. P.
02.01.2014

Delegaţii facţiunilor rivale din Sudanul de Sud se vor întâlni în capitala Etiopiei, Addis Abeba, pentru a demara negocierile de pace, după ce conflictele violente au lăsat peste 1.000 de persoane decedate şi au forţat alte 180.000 să-şi părăsească casele, notează VoiceofAmerica.

Discuţiile dintre cei doi lideri vor demara joi, în Etiopia, însă trupele guvernamentale şi forţele loiale comandantului renegat încă se confruntă în suburbiile oraşului Bor, locul iniţial al conflictelor armate.

Preşedintele Sudanului de Sud a declarat starea de urgenţă în regiunea Jonglei cât şi în statul producător de petrol, Unity.

Reprezentaţii ONU fac eforturi pentru limitarea violenţelor şi evacuarea refugiaţilor din zonele de conflict. Reprezentantul Afacerilor Externe ale UE, Catherine Ashton, va trimite o delegaţie care să ajute restaurarea păcii în noul stat african.

Vărsările de sânge au luat amploare la mijlocul lunii decembrie atunci când Kiir l-a acuzat pe fostul său vice preşedintele Machar de o tentativă de răsturnare a conducerii.

Machar a precizat că ţara nu poate atinge pacea sub conducerea lui Kiir, acesta fiind responsabil pentru o mare parte din conflictele ce au avut loc.

„El a dezbinat ţara. În Juba este masacru, ”curăţare etnică” . Eu nu cred că Salva Kiir ne poate uni oamenii acum”, a precizat acesta.

Machar a mai spus că cetăţenii Sudanului de Sud ar trebui să i se alăture pentru a-l forţa pe preşedinte să cedeze locul, dacă nu va face asta voluntar. Acesta a cerut preşedintelui să-i elibereze aliaţii politici, deţinuţi încă de la începutul crizei, aceştia fiind esenţiali în discuţiile de pace din Etiopia.

Martorii au precizat că o mare parte din violenţe sunt motivate ethnic, cu suporterii lui Kiir, membru al tribului Dinka şi suporterii lui Machar, din partea tribului Nuer, atacându-se reciproc din cauza diferenţelor etnice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor