Republicanii nu au renunţat la intenţia de a o aduce pe Hillary Clinton în justiţie

Deşi Hillary Clinton a pierdut cursa prezidenţială, există semnale în Camera Reprezentanţilor că republicanii vor face presiuni pentru continuarea investigării candidatei democrate în scandalul emailului privat. Luna trecută, Trump a promis acelaşi lucru.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. (Captură Foto)

Conform rapoartelor publicate de Washington Post, un republican senior al Camerei Reprezentanţilor din SUA a declarat miercuri că va continua să investigheze utilizarea de către Hillary Clinton a unui server de email privat pe când era secretar de stat.

Jason Chaffetz, congresman din statul american Utah care îşi termină primul său mandat la conducerea puternicului Comitet pentru Monitorizare şi Reformă Guvernamentală din Camera Reprezentanţilor, a declarat că amărăciunea bipartizană ce a marcat campania prezidenţială din SUA nu va dispărea.

“Ar fi o neglijenţă totală din partea noastră să respingem [investigaţia asupra serverului de email] pentru că ea nu va fi preşedinte”, a declarat Chaffetz despre candidata democrată Hillary Clinton.

“Am în continuare datoria şi obligaţia de a afla adevărul despre una dintre cele mai mari breşe de securitate ale Departamentului de Stat. Zeci de mii de documente încă nu au fost predate Congresului”, a susţinut el.

Săptămâna trecută, congresmenii republicani au discutat deschis despre perspectiva punerii sub acuzare a lui Hillary Clinton pentru înfiinţarea unui server de email privat care a fost folosit pentru probleme oficiale ale Departamentului de Stat, chiar dacă FBI a concluzionat după două investigaţii că aceasta nu ar trebui să fie judecată penal.

Dar acum că fostul secretar de stat a pierdut cursa prezidenţială, unii au considerat că acea ameninţare a dispărut. Dar Chaffetz a declarat că are “datoria” de a găsi miile de emailuri ale lui Clinton ce nu au fost făcute publice şi de a determina dacă acestea conţin informaţii secrete. În plus, el a declarat că unii angajaţi ai Departamentului de Stat care au ajutat la crearea serverului privat în locuinţa ei din New York şi-ar putea de asemenea să îşi piardă acreditările de securitate.

“Anticipez că Hillary Clinton va fi chemată să depună mărturie?” a întrebat el, răspunzând “Nu”. Dar alţi membri ai Departamentului de Stat ar putea fi implicaţi din nou într-o investigaţie pe care mulţi o considerau a fi închisă.

După cum a adăugat Washington Post, democraţii au declarat că este momentul ca scandalul legat de serverul de email să fie pus la rece: Clinton a pierdut.

“Este extrem de dezamăgitor că preşedintele Chaffetz plănuieşte să continue investigarea secretarului Clinton în anii ce vor urma”, a susţinut într-o declaraţie Elijah Cummings, democrat de rang înalt, membru al Comitetului de Monitorizare.

“După toate lucrurile prin care a trecut ţara noastră – şi în special ţinând cont de faptul că Donald Trump şi Paul Ryan au făcut apel pentru ameliorarea diviziunilor din ţară – cred că poporul american merită mai mult din partea Congresului decât să cheltuie dolarii contribuabililor pe aceste acuzaţii nejustificate şi aceste atacuri partizane ale republicanilor”, a adăugat Cummings.

Luna trecută, Trump a declarat că va numi un procuror special pentru examinarea cazului lui Clinton privind emailul privat. O eventuală judecare a lui Hillary ar trebui să fie urmărită de Procurorul General, care va trebui să fie de acord cu evaluarea procurorului special că practicile de email ale fostului secretar de stat reprezintă o încălcare a legilor penale privind gestionarea informaţiilor secrete.