SUA acuză Rusia de hacking şi interferare cu alegerile prezidenţiale
alte articole
Administraţia SUA a acuzat vineri Rusia în mod oficial de orchestrarea de atacuri cibernetice împotriva organizaţiilor politice americane menite să interfereze cu procesul electoral american.
“Comunitatea americană a Informaţiilor (USIC) este sigură de faptul că guvernul rus se află în spatele recentelor compromiteri a emailurilor unor persoane şi instituţii din SUA, inclusiv a organizaţiilor politice americane”, conform unei declaraţii comune din partea Departamentului Securităţii Interne şi a Biroului Directorului serviciului Naţional de Informaţii.
Oficialii americani şi Partidul Democrat au acuzat Rusia de desfăşurarea unei serii de atacuri cibernetice în ultimele luni, inclusiv unul împotriva Comitetului Naţional Democrat. Informaţiile furate au fost publice pe WikiLeaks, DCLeaks şi alte website-uri asociate cu hackerul Guccifer 2.0.
Dar declaraţia comunităţii americane de informaţii este prima recunoaştere publică oficială din partea administraţiei SUA că Moscova direcţionează o campanie de atacuri cibernetice ce vizează alegerile prezidenţiale americane din luna noiembrie.
“Credem, pe baza amplorii şi sensibilităţii acestor eforturi, că doar oficialii ruşi aflaţi la cele mai înalte niveluri ar fi putut să autorizeze aceste activităţi”, a susţinut declaraţia.
Declaraţia nu a acuzat insa Rusia că interferează în mod direct cu sistemele electorale de stat, dar a precizat că în unele state americane aceste sisteme au fost scanate şi examinate. În majoritatea cazurilor, se mai susţine în declaraţie, aceste activităţi de examinare au fost iniţiate de pe servere operate de o companie rusească”.
“Totuşi, nu ne aflăm acum într-o poziţie pentru a atribui această activitate guvernului rus”, a susţinut declaraţia.
Comunitatea spionajului american a declarat că ar fi extrem de dificil ca ruşii să hackuiască sistemele electorale din statele SUA pentru a influenţa numărarea voturilor sau pentru a modifica rezultatele.
Unii analişti şi politicieni americani şi-au exprimat temerile cu privire la interferenţa ruşilor în politica şi alegerile din Europa.
Făcând referire la o astfel de interferenţă, în declaraţie se mai precizează că “ruşii au folosit tactici şi tehnici similare în Europa şi Euroasia, de exemplu, pentru a influenţa opinia publică de acolo”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acuzaţiile americanilor sunt “absurde” şi că sistemele ruseşti sunt de asemenea în mod constant atacate.
“Acest lucru este iarăşi absurd. Website-ul (nostru) experimentează zeci de mii de atacuri din partea hackerilor în fiecare zi”, a declarat el, fiind citat de agenţia de ştiri Interfax.