Directorii OpenAI demisionează în masă când Sam Altman câştigă controlul consiliului de administraţie
OpenAI, producătorul ChatGPT, pierde chiar mai mulţi directori - tocmai în momentul în care Reuters transmite că încearcă să îşi restructureze activitatea de bază şi să preia controlul de la consiliul său non-profit, punctează Futurism.
Restructurarea ar putea transforma compania, deja cu scop lucrativ, într-un start-up mai tradiţional şi i-ar putea oferi directorului general Sam Altman un control şi mai mare - inclusiv un capital probabil în valoare de miliarde de dolari.
După cum subliniază Reuters, mişcarea va face probabil compania mai atractivă pentru investitori, care au vărsat deja multe miliarde în ea.
Însă directorii OpenAI par să fie extrem de puţin impresionaţi de planuri. Miercuri după-amiază, directorul tehnologic al OpenAI, Mira Murati, vicepreşedintele departamentului de cercetare, Barret Zoph, şi directorul departamentului de cercetare, Bob McGrew, au anunţat cu toţii că vor părăsi compania, ceea ce sugerează o tulburare internă majoră la nivelul companiei.
Într-o declaraţie postată pe X, Altman a minimalizat evoluţia, care este majoră.
„Schimbările la nivelul conducerii sunt o parte firească a companiilor, în special a companiilor care cresc atât de repede şi sunt atât de exigente”, a scris el. „Evident, nu voi pretinde că este firesc ca aceasta să fie atât de bruscă, dar nu suntem o companie normală şi cred că motivele pe care mi le-a explicat Mira (nu există niciodată un moment potrivit, orice lucru care nu ar fi fost brusc s-ar fi scurs, iar ea a vrut să facă acest lucru în timp ce OpenAI se afla într-o ascensiune) au sens.”
Potrivit surselor Reuters, detaliile privind restructurarea sunt încă în curs de finalizare în spatele scenei şi nu există un termen oficial până când restructurarea intră în vigoare. Cu toate acestea, este încă un caz care evidenţiază lupta continuă pentru putere la vârful consiliului executiv al companiei.
Cine ar putea uita momentul în care compania l-a concediat brusc pe Altman pentru a-l reangaja cinci zile mai târziu?
OpenAI nu a mai fost o companie în principal non-profit din 2019, când a adăugat un departament cu scop lucrativ la structura sa organizaţională. Mişcarea s-a dovedit suficient de controversată pentru cofondatorul şi miliardarul Elon Musk care a demisionat, dezgustat.
De atunci, OpenAI a obţinut finanţări de miliarde de dolari, inclusiv un contract masiv de 13 miliarde de dolari cu gigantul tehnologic Microsoft. Conform ultimelor sale eforturi de finanţare, evaluarea sa a crescut de la doar 14 miliarde USD în 2021 la 150 de miliarde USD în ultima perioadă.
Între timp, compania consumă numerar într-un ritm alarmant. Conform unei analize realizate în iulie de The Information, OpenAI ar putea pierde până la 5 miliarde USD în acest an, pe măsură ce extinde rapid infrastructura necesară pentru a susţine modelele de inteligenţă artificială din ce în ce mai mari consumatoare de electricitate şi apă.
Braţul non-profit al OpenAI a fost creat iniţial pentru a se asigura că dezvoltă o inteligenţă generală artificială „sigură”, o inteligenţă artificială care depăşeşte capacităţile umane şi care „aduce beneficii întregii umanităţi”, conform declaraţiei sale de misiune.
Într-o declaraţie pentru Reuters, un purtător de cuvânt al OpenAI a susţinut că „organizaţia non-profit este esenţială pentru misiunea noastră şi va continua să existe”. Dar dacă va avea vreo influenţă într-o structură de conducere cu scop lucrativ controlată în mare parte de Altman rămâne neclar în cel mai bun caz.
Iar angajamentul său de a se trage la răspundere a fost cel puţin şubred. În mai, compania şi-a dizolvat echipa Superalignment, orientată spre siguranţă, doar pentru a-l pune pe Altman în fruntea unui consiliu de siguranţă înlocuitor.
Fosta echipă Superalignment a fost creată pentru a se asigura că viitoarele inteligenţe artificiale puternice sunt aliniate cu umanitatea în cazul în care vor deveni vreodată suficient de inteligente pentru a ne depăşi în capacităţi. Mulţi foşti membri ai acestei echipe şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea OpenAI de a face exact acest lucru după ce au demisionat.
Rămâne de văzut dacă OpenAI va ajunge vreodată aproape de realizarea AGI, modelul general şi super puternic de inteligenţă artificială. Modelele actuale de inteligenţă artificială ale companiei încă se luptă cu aceleaşi probleme de care au suferit şi versiunile anterioare, inclusiv „halucinaţii” şi incapacitatea de a înţelege datele într-un mod logic.
Iar presiunea este mare - cu o evaluare de peste 100 de miliarde USD, investitorii vor pune probabil câteva întrebări importante la care Altman şi ceilalţi directori rămaşi s-ar putea chinui să răspundă în viitor.
„Există un exod al directorilor de la OpenAI, compania arde miliarde pe an, ofertele sale pentru întreprinderi sunt criticate pe scară largă, Sam Altman pare să îşi petreacă jumătate din zi făcând podcasturi şi încă nu există un model de afaceri dovedit”, a scris pe Twitter autorul şi editorialistul de tehnologie Brian Merchant. „Această companie caută o evaluare de 150 de miliarde de dolari”.