Tillerson: SUA ia în calcul închiderea ambasadei din Cuba din cauza atacurilor sonice

Ambasada SUA din capitala cubaneză Havana.
Ambasada SUA din capitala cubaneză Havana. (Captură Foto)

Washingtonul ia în considerare închiderea ambasadei sale din Havana ca răspuns la un presupus atac sonic asupra personalului american din Cuba, a afirmat duminică secretarul de stat Rex Tillerson.

“Evaluăm această opţiune. Afecţiunile suferite de anumite persoane constituie o problemă foarte serioasă”, a declarat Rex Tillerson în cadrul emisiunii Face the Nation de la CBS.

Vineri, cinci senatori republicani au cerut administraţiei Trump să răspundă guvernului din Havana prin expulzarea diplomaţilor cubanezi şi, posibil, prin închiderea ambasadei americane din Cuba, din cauza atacurilor care ar fi început la sfârşitul anului 2016.

Departamentul de Stat a afirmat în luna august că cetăţenii americani care au lucrat pentru ambasada SUA din Havana au suferit simptome fizice în urma unor “incidente” care aparent au implicat semnale sonore. Cinci canadieni au fost de asemenea afectaţi.

Simptomele au inclus greaţă, ameţeli şi pierdere temporară a auzului sau memoriei.

SUA, Cuba şi Canada au investigat atacurile, dar ancheta nu a emis niciun răspuns în ceea ce priveşte modul în care au fost desfăşurate acestea, sau cine a fost responsabil pentru ele.

Cuba a negat orice implicare, iar Departamentul de Stat al SUA nu a învinuit Havana pentru atacuri, dar în luna mai a cerut ca doi diplomaţi cubanezi să părăsească Washingtonul.