Dionis Cenuşă: R. Moldova ar putea deveni a doua ţară din Parteneriatul Estic care alege o femeie în funcţia de preşedinte

Dionis Cenuşă (expert-grup.org)
Tatiana Chiriac
14.11.2020

Într-o analiză despre şansele de victorie ale Maiei Sandu şi ale lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale de duminică, politologul Dionis Cenuşă constată că acţiunile lui Igor Dodon şi ale socialiştilor corespund obiectivului pe care aceştia şi l-au pus în faţă - de a păstra funcţia, cu orice preţ.

De aceea, s-a recurs la toate metodele posibile - de la intoxicarea opiniei publice cu temeri artificiale până la mitinguri cu discursuri belicoase. Multe din acţiunile întreprinse de aceştia nu se încadrează nicidecum în codul normelor creştin-ortodoxe sau etice din spaţiul secular.

„Nicidecum nu este vorba despre disperare, ci despre o strategie electorală bine calculată cu care mulţi lideri de ţară din lume au câştigat alegerile anterior, fără nicio nevoie de falsificări. Manipularea opiniei publice se face în baza fobiilor, cu care orice individ, nu doar locuitorii Moldovei, s-a intersectat pe parcursul vieţii sale”, a adăugat acesta.

Mobilizarea electorală a Maiei Sandu s-a făcut preponderent pe un mesaj optimist, cu soluţii simpliste, uşor perceptibile de către publicul larg, consideră expertul, iar critica faţă de Dodon s-a bazat pe informaţia deja existentă în spaţiul public, fiind întărite suspiciunile despre viciile cu care este cusut profilul actualului preşedinte. „Au fost folosite multiple instrumente de comunicare online, pe lângă cele convenţionale, pentru a diversifica categoria de vârstă a votanţilor în turul doi.”

Analistul a ţinut să sublinieze că niciodată până acum nu s-a folosit atât de intens limba rusă ca înainte de turul doi. S-a conştientizat faptul că dacă un candidat asociat cu Occidentul vrea să câştige alegerile, acesta are nevoie de vorbitorii de rusă, alcătuiţi din moldovenii/românii rusificaţi şi grupuri etnice.

În opinia lui Dionis Cenuşă, sunt trei criterii esenţiale, care va determina câştigătorul: integritatea candidaturii; personalităţile publice care susţin candidatura (artişti, scriitori, etc.); accesul la mass-media. „Conform primelor două criterii menţionate Sandu deja l-a depăşit pe Dodon. Urmează să vedem dacă acest lucru este suficient pentru ca Moldova să devină a doua ţară din Parteneriatul Estic care alege o femeie în funcţia de preşedinte de ţară!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor