Dionis Cenuşă: PSRM trişează în plină cunoştinţă de cauză. CCM, scufundată într-o nouă criză de imagine

Blocul ACUM vrea să convingă cetăţenii şi partenerii externi că luptă cu depolitizarea instituţiilor, însă a dat ordine politice judecătorilor CCM de a-şi dezvălui votul, punctează analistul politic.
Dionis Cenuşă, analist politic
Dionis Cenuşă, analist politic (facebook.com/Dionis Cenuşă)

Politologul Dionis Cenuşă susţine că votarea lui Vladimir Ţurcan în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale a R. Moldova (CCM) este un fapt împlinit, iar socialiştii vor fi greu de convins să renunţe la un status-quo atât de convenabil. De aceea, ultimatumul lansat de Lilian Carp sau alţii din blocul ACUM va avea un efect aproape de zero.

Analistul politic vede ciudat faptul că o parte din opinia publică admiră dezvăluirea votului de către judecatoarea Liuba Şova, deşi legea spune că această procedură e secretă. Totodată, fiind instrumentată o presiune politică enormă asupra judecătoarei Domnica Manole, care dorea să respecte legea şi refuza să spună pentru cine a votat.

„Atenţie - demersul judecătoarei Şova despre aranjarea votării putea avea loc fără ca dânsa să spună cum a votat. Anume comportamentul judecătoarei Manole este cel care corespunde legii. Nu vorbim despre interes public, politic sau personal, ci despre respectarea legii în privinţa caracterului secret al votului şi independenţa Curţii de factorul politic”, a adăugat Dionis Cenuşă.

În context, expertul subliniază că în timp ce Blocul ACUM convinge cetăţenii şi partenerii externi că luptă cu depolitizarea instituţiilor, acesta dă ordine politice judecătorilor nou-aleşi ai CCM. Iar Curtea se scufundă într-o nouă criză de imagine, fără să adopte măcar o decizie şi la câteva luni de la altă criză de imagine.

„Cum pot cei din ACUM să aibă încredere în socialişti când aceştia trişează în plină cunoştinţă de cauză? Cât de multă credibilitate publică şi externă sunt pregătiţi să piardă ACUM pentru a acomoda defectele guvernării împreună cu socialiştii?”, se întreabă retoric expertul.

În concluzie, Dionis Cenuşă pune la îndoială corectitudinea actului de guvernare, având în vedere că depolitizarea instituţiilor nu funcţionează sau este atât de parţială că nu se observă. „Pe semne, este admisibilă o cvasi-politizare a instituţiilor, de facto transformată într-o necesitate pentru a împinge reformele restante.”

Judecătorii Curţii Constituţionale se vor întruni vineri, 23 august, în prima lor şedinţă, pentru a valida mandatele unor deputaţi.