Dionis Cenuşă, despre numirea lui Vladimir Ţurcan la şefia CCM: PSRM utilizează coaliţia cu ACUM pentru a institui un nou monopol politic
alte articole
Politologul Dionis Cenuşă, susţine că reprezentanţii ACUM fac „acrobaţie pentru a se distanţa de procese politice la care tot ei contribuie” menţionând că alegerea lui Vladimir Ţurcan în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) este o anomalie, la fel ca şi numirea lui în funcţia de judecător.
„E vorba atat despre afilierea lui politică (chiar dacă formal a renunţat la carnetul de membru de partid al socialiştilor), cât şi despre viziunile sale anacronice faţă de drepturile omului, apărate de Legea Supremă” a adăugat expertul notând că Maia Sandu „face presiuni asupra judecătorilor pentru a arăta cum au votat, chiar dacă acest lucru este contrar legii”.
Analistul politic crede că premierul ar trebui să înceteze să facă presiuni politice inutile în situaţii post-factum, deoarece în politică, lucrurile se anticipează, iar legea trebuie schimbată dacă se ştie bine că poate crea scurtcircuit.
„Asadar, reprezentanţilor de la ACUM, inclusiv premierului Sandu, nu le rămâne altceva decât să recunoască că sunt incapabili să preîntâmpine mişcările, abile, ale PSRM, care nici de gând nu au să depolitizeze instituţiile”, a notat Dionis Cenuşă concluzionând că democraţii, din opoziţie şi aflaţi în disgraţia bine meritată, adună argumente contra ACUM, care foarte greu realizează că socialiştii utilizează coaliţia pentru a institui un nou monopol politic.
De menţionat că mai multe organizaţii ale societăţii civile de la Chişinău s-au declarat îngrijorate de modalitatea prin care Parlamentul R. Moldova i-a selectat la 16 august „în baza unor criterii politice” pe Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan drept judecători la CCM, ultimul nefiind nici printre candidaţii la concursul organizat apoi ignorat de Parlament fără explicaţii, unde câştigători au fost desemnaţi Nicole Eşanu şi Vladimir Grosu.
În consecinţă, ONG-urile semnatare ale unei declaraţii au solicitat deputaţilor modificarea legii Curţii Constituţionale prin introducerea obligaţiei Parlamentului de a institui o comisie din specialişti notorii cu o vastă experienţă în domeniul dreptului în vederea selectării candidaţilor la funcţia de judecător constituţional.