Dionis Cenuşă: Obligarea profesorilor să se vaccineze, ori să facă un test Covid la fiecare două săptămâni le va afecta drepturile
alte articole
Decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) care obligă profesorii ce nu s-au vaccinat împotriva coronavirus să facă teste pentru COVID-19 o dată la două săptămâni poate avea, în opinia analistului politic Dionis Cenuşă, efecte disproporţionate şi va afecta, în acelaşi timp, drepturile muncitorilor din sectorul bugetar (profesorii).
Cenuşă consideră că reacţia sindicatelor împotriva deciziilor promovate de ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, rezidă din faptul că decizia luată reprezintă o formă indirectă de impunere a vaccinării obligatorii în rândul profesorilor.
„Este imperativ ca Ministerul Sănătăţii să îşi revizuiască decizia după iniţierea dialogului social cu reprezentanţii sindicatelor. Un asemenea dialog este prevăzut de Codul Muncii, care specifică importanţa parteneriatului social. Guvernul Gavriliţa trebuie să lanseze acest dialog urgent pentru a nu permite neglijarea sindicatelor care este contrară legislaţiei naţionale şi Acordului de Asociere cu UE”, se arată într-o postare a politologului pe pagina sa de Telegram.
De asemenea, a ţinut să puncteze Dionis Cenuşă, argumentarea Alei Nemerenco către sindicate nu denotă o poziţie constructivă şi conţine reproşuri. Chiar dacă statul oferă vaccinuri gratuite, acestea în mare parte sunt primite ca ajutor umanitar (cu excepţia celor 100 mii vaccinuri chinezeşti).
„Ministra înţelege că în timp ce vaccinurile sunt donaţii, testele sunt deja comercializate, iar autorităţile nu vor să cheltuie bani pentru a le subvenţiona. În primul rând pentru că are resurse limitate şi în al doilea rând pentru că aşa pot descuraja vaccinarea. Dar despre aceste aspecte şi un numitor comun se discută.
Dialogul este mai eficient decât impunerea unor soluţii într-un mod unilateral. Vaccinarea este o prioritate, dar acest lucru se face prin dialog şi căutarea de soluţii alternative. De asemenea, dacă nu greşesc, actuala guvernare a promis că vaccinarea va fi voluntară”, a adăugat analistul politic.
Acesta a mai menţionat că societatea civilă ar putea să manifeste solidaritate cu sindicatele, care sunt unicii actori non-statali care s-au pronunţat împotriva deciziei CNESP, decizie care are şi efecte discriminatorii, or măsurile se impun doar faţă de profesori.