Dionis Cenuşă: Demisiile lui Chirtoacă si Usatîi sunt benefice pentru socialişti
alte articole
Analistul politic Dionis Cenuşă susţine că autodemisiile lui Dorin Chirtoacă şi Renato Usatîi ar fi folosite pentru a se arăta că Partidul Democrat face presiuni asupra alegătorilor, îngrijorare care a figurat şi în ultimele declaraţii ale şefului delegaţiei UE, Peter Michalko, deranjat de nerespectarea standardelor democratice minime în Republica Moldova. Cu toate acestea, situaţia ar crea cele mai multe beneficii pentru socialişti, care ar putea câştiga alegerile anticipate în municipiul Chişinău din mai 2018 şi astfel să-şi consolideze poziţiile înaintea alegerilor parlamentare din decembrie.
Politologul consideră că Dorin Chirtoacă putea pleca mai devreme, dar nu a fost lăsat să o facă de către Mihai Ghimpu, care se aşteaptă că poate capitaliza pe confruntarea cu PD şi sistemul construit în jurul lor. Plecarea lui Chirtoacă nu înseamnă schimbarea radicală a tacticii de victimizare. Mai degrabă, este o încercare de a se retrage din planul principal al sistemului municipal pentru a reveni la acuzaţiile potrivit cărora municipiul este capturat de către democraţi. Liberalii ar trebui să se reinventeze pentru a-şi spori şansele electorale, foarte mici.
În opinia lui Dionis Cenuşă, chiar dacă au pierdut referendumul, PSRM va canaliza resurse masive pentru a câştiga în Capitală. În următoarele luni, vor avea loc pregătiri pentru alegerile anticipate de la Chişinău şi Bălţi, alegeri în care socialiştii au şanse reale să câştige, iar democraţii vor încerca să orchestreze o anumită concurenţă. ”Forţele extra-parlamentare nu dispun de lideri puternici, care să preia ştafeta. Maia Sandu nu va accepta această provocare, iar Năstase (care s-ar putea manifesta) vrea să ajungă în Parlament.”
În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să atenţioneze că, pentru PDM şi Vladimir Plahotniuc, alegerile din Chişinău şi Bălţi şi victoria socialiştilor ar putea fi convenabile. Aceasta ar mobiliza electoratul anti-Dodon şi ar isteriza populaţia ceea ce ar permite democraţilor să obţină o vizibilitate şi credibilitate mai mari în agenda lor anti-rusească, iar urmare a victoriilor foarte posibile ale PSRM, PDM şi Plahotniuc ar putea face presiuni adiţionale asupra Maiei Sandu privind neexcluderea negocierilor după alegerile parlamentare privind eventuala coaliţie de guvernare dar şi împotriva forţelor pro-ruse.