OMS ţine o altă şedinţă de urgenţă referitoare la virusul MERS
alte articole
Miercuri OMS a ţinut o şedinţă a Comitetului de Urgenţă pe tema virusului MERS (Middle East Respiratory Sindrome), care a afectat Arabia Saudită.
Noul virus a apărut foarte rapid şi îngrijorează autorităţile medicale (s-au ţinut până acum două reuniuni OMS de urgenţă) deoarece medicii nu reuşesc să îi stabilească modul de transmitere, de funcţionare, perioada de incubare sau tratamentul.
Noul virus a apărut cu precădere în Orientul Mijlociu, în septembrie 2012. Până în prezent, 50% dintre cazuri s-au dovedit mortale.
Deşi numele său sugerează localizarea în Orientul Mijlociu, el a fost găsit şi în Franţa, Marea Britanie, Germania, deşi OMS bănuieşte că a ajuns acolo prin persoane care l-au adus din Orientul Mijlociu.
Virusul MERS pare asemănător celui al SARS. Epidemia de SARS a izbucnit în 2002 în China, unde a fost muşamalizată de regim, până când OMS a presat autorităţile să elibereze informaţii despre virus. În 2003 numeroase persoane au răspândit virusul pe celelalte continente, în special în America de Nord (Canada, Toronto). Virusul de SARS se transmitea prin aer.
Epidemia de SARS care izbucnise în Toronto a omorât câteva zeci de persoane, iar cele care au contractat virusu, dar au reuşit să scape, manifestă sechele grave. Epidemia s-a oprit din motive necunoscute.
OMS este în special îngrijorată de faptul că în luna octombrie va începe Hajj, pelerinajul musulmanilor la Mecca, unde turiştii pot contracta virusul, contribuind astfel la răspândirea sa pe glob.