DIICOT intră peste regii asfaltului. Administratorul Euroconstruct şi alţi trei afacerişti arestaţi preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a emis mandate de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, pentru afaceristul Dan Beşciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, unul dintre principalii asfaltatori din România, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, Alexandru Horpos şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL, într-un dosar de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.
Arestare. (bailbondaustintx.com)
Loredana Diacu
12.12.2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a emis mandate de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, pentru afaceristul Dan Beşciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, unul dintre principalii asfaltatori din România, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, Alexandru Horpos şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL, într-un dosar de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Amintim că miercuri, procurorii DIICOT au efectuaţi percheziţii la birouri ale CFR Călători şi la sediile unor firme. În urma percheziţiilor, opt persoane vizate în dosar au fost audiate, printre care Dan Beşciu, Josef Hornegger, Alexandru Horpoş şi Vlad Ionel Vameşu. Ulterior, aceştia au fost reţinuţi. Potrivit presei, Dan Beşciu este un apropiat al lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, cei doi fiind şi parteneri de afaceri.

Percheziţiile au fost făcute după ce anchetatorii au extins cercetările în dosarul în care sunt cercetaţi Dragoş Nedelcu, administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathwaz Advisors SRL, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer şi senatorii Gabriel Mutu şi Ernest Caloianu.

Extinderea cercetărilor s-a făcut pentru delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat, fiind vizate alte opt persoane, printre care Dan Beşciu, de la Euroconstruct Trading, şi Sandu Staicu, administratorul Activ Invest Construct, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit DIICOT, în perioada 2011-2014, Dragoş Nedelcu, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Advisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL, şi Marin Baicu, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL şi SC Vio Top SRL, Dan Beşciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Peter Praher şi Josep Horneger, administratori la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucureşti şi, respectiv, SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop, obţinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Naţională de Căi Ferate şi CNADNR), pentru organizarea şi derularea unor achiziţii publice de lucrări de infrastructura feroviară şi rutieră.

"Modalitatea de săvârşire a faptelor consta în obţinerea de către membrii grupului infracţional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră şi feroviară şi derularea lor în condiţii păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operaţiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăţilor controlate de inculpaţi, pentru ca, în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpaţi în interes personal, pentru achiziţia unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanţe şi cumpărături de lux", s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2011-2013, Alexandru Horpos, Traian Horpos şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Sandu Stancu, ce atestau operaţiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA aferent şi de a reduce cuantumul impozitului pe profit şi dividende, datorate bugetului de stat.

În baza acestor documente justificative false s-a dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, suma care ulterior a fost transferată în conturile unor firme fantomă şi retrasa în numerar de către membrii grupului infracţional organizat, au mai precizat procurorii.

Dragoş Nedelcu şi Bogdan Mitu sunt arestaţi preventiv în acest dosar din 9 octombrie.

Potrivit DIICOT, Nedelcu, în calitate de administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathwaz Advisors SRL, a aderat la grupul infracţional şi, împreună cu Ana Maria Armanca Muntean, asociat la cele două firme, ajutaţi de administratorul de drept al societăţilor, Iulian Nedelcu, prin operaţiuni specifice de spălare a banilor, au dobândit aproximativ şase milioane de lei. Anchetatorii susţin că cei trei ştiau de faptul că această suma provine din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.

La rândul său, Bogdan Viorel Mitu este suspectat că a obţinut cca. 11 milioane de lei, de asemenea prin spălare de bani, din conturile firmei Tape Computer SRL, la care era asociat şi administrator. Totodată, el a furnizat altor membri ai grupării facturile emise de firme de tip "fantomă", precum şi sumele de bani extrase în numerar în urma operaţiunilor specifice de spălare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care şi-a oprit un "comision" de 10%.

Grupul infracţional ar fi fost constituit între 2010 şi 2014, de Ion Tomescu, alături de alte persoane, care au folosit firme "fantomă" pentru spălare de bani. Firmele din circuit nu îşi declarau sediile secundare în care îşi desfăşurau activitatea, pentru ca autorităţile să nu le poată verifica financiar, fiscal sau vamal şi pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.

Prin intermediul firmelor "fantomă", au fost transferate între conturile societăţilor varii sume de bani provenite din infracţiuni, bani care apoi ar fi fost retraşi şi înmânaţi administratorilor firmelor, care nu şi-au mai plătit obligaţiile financiare şi fiscale către partenerii de afaceri şi stat.

Potrivit DIICOT, printre societăţile beneficiare se numără societăţi din domeniile construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie sau modă.

"Faţă de inculpatul Tomescu Ion există suspiciunea rezonabilă că, în calitate de lider al grupării, a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracţiuni. Suma totală estimată a fi transferată şi retrasă în numerar în perioada menţionată este de 100.000.000 de lei", a precizat DIICOT.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal, pentru de evaziune fiscală şi spălare de bani, senatorul Gabriel Mutu (PSD) şi deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR).

Caloianu este urmărit penal şi pentru fals în declaraţii, după ce, în declaraţia de avere din 21 ianuarie 2014, a consemnat că are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fără a menţiona că obţine venituri şi din administrarea a două firme - SC Eurobec Grup Construct SRL şi SC Euromarabian SRL.

Senatorul PSD mai este acuzat că, în perioada 2009-23.07.2013, a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, în conturile a cinci dintre firmele "fantomă" administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii ar fi ajuns, în final, tot la senator, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor firme "fantomă", administrate tot de membrii grupului infracţional organizat, fiind apoi retrasă în numerar, în scopul ascunderii originii infracţionale, susţin anchetatorii.

La rândul său, Gabriel Mutu este urmărit penal şi pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Faţă de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL în conturile societăţilor menţionate", precizează DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor