Dictaturile învaţă unele de la altele. Georgia urmează exemplul lui Putin [POLITICO]

. (Youtube - captură ecran)
D.B.
26.01.2024

Războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina divizează vecinătatea estică a Europei - unele ţări se apropie de Uniunea Europeană, dar altele, inclusiv Georgia, urmează cu plăcere calea Rusiei spre autoritarism, se arată într-un raport publicat miercuri, potrivit POLITICO.

Realizat de Forumul Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, raportul menţionează că invazia rusă în Ucraina a impulsionat relaţiile dintre unele state estice şi UE în ceea ce priveşte energia, comerţul şi transportul. Dar, în timp ce administraţia publică a crescut în Ucraina şi R. Moldova, lucrurile tind să scadă în "Georgia, polarizată politic", constată analiştii.

"Dictaturile sau regimurile autocratice învaţă unele de la altele. Şi cred că există cu siguranţă o curbă de învăţare pe care o vedem în unele dintre ţări. Am văzut-o şi în Georgia", a declarat Alexandra Sabou de la Forumul Societăţii Civile din Parteneriatul Estic.

Georgia a încercat să instaleze o lege a agenţilor străini în stil Putin în martie 2023, ceea ce a dus la proteste interne majore. Legea a fost "un fel de copy-paste din Rusia, cu unele [...] elemente locale - dar asemănarea a fost evidentă", a afirmat Sabou.

De asemenea, Georgia a înregistrat o prăbuşire în ceea ce priveşte democraţia, buna guvernare şi convergenţa politicilor - ceea ce reflectă polarizarea politică a ţării, a constatat Indexul Parteneriatului Estic 2023.

"Practic, în fiecare domeniu, s-a înregistrat o scădere, în ciuda faptului că UE a recompensat-o cu statutul de candidat", a remarcat Sabou.

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au depus cereri de aderare la UE după invazia rusă pe scară largă în Ucraina în februarie 2022. Dar acum, trio-ul a devenit "o entitate mai puţin distinctă, iar liniile dintre politica de vecinătate a UE şi politica de extindere a UE s-au estompat", se arată în raport.

În timp ce Georgia se îndepărtează încet, Ucraina şi Republica Moldova "realizează în mod constant tipurile de schimbări sistemice pe care Bruxelles-ul se aşteaptă să le facă pentru a continua pe calea aderării", se afirmă în raport.

Uniunea Europeană a făcut următorul pas cu Ucraina şi R. Moldova, acceptând să deschidă negocierile de aderare după un summit al liderilor europeni din decembrie. Până în prezent, Georgiei i-a fost acordat doar statutul de candidat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor