Diaspora, cu ochii pe Tudorel Toader. Protest în faţa Ambasadei României la Paris

Deşi plecaţi departe de ţară, mulţi români au rămas cu sufletul acasă şi nu îşi doresc ca în România Justiţia să fie aservită politicului.
Protest în faţa Ambasadei României la Paris (Gianina Fiordean)
Loredana Diacu
25.08.2017

Nu doar românii din ţară stau cu ochii pe ce coace coaliţia la putere în materie de Justiţie. Şi în Diaspora, unii dintre români urmăresc cu îngrijorare ce face Guvernul, deloc dornici să vadă lupta anticorupţie decapitată şi Justiţia ajunsă un instrument politic.

Aşadar, după ce Tudorel Toader a anunţat pachetul de modificări ale legilor Justiţiei, modificări văzute de mulţi cetăţeni - printre care şi preşedintele României - drept un atac la statul de drept, un grup de români din Paris au ieşit joi seara în faţa Ambasadei României în Franţa, solidari cu protestatarii din ţară.

"Ne-am strâns aseară câţiva prieteni şi am ieşit în faţa ambasadei României din Paris pentru a ne manifesta îngrijorarea faţă de intenţia ministrului justiţiei Toader Tudorel, de a modifica legile Justiţiei. Ne temem că utilizează subterfugii pentru a subordona politic DNA, DIICOT etc..

Suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în România şi vom ieşi în stradă atâta vreme cât va fi nevoie...
Justiţia trebuie să rămână independentă din punct de vedere politic!", a declarat pentru Epoch Times Gianina Fiordean, una dintre participantele la protest.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Unele dintre cele mai criticate măsuri au fost trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei (lucru văzut ca o tentativă de politizare a acesteia), eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a Procurorului General, şi înfiinţarea unei secţii speciale care va investiga judecătorii corupţi, DNA fiind astfel scos din joc.

Propunerile lui Toader au fost criticate dur atât de societatea civilă cât şi de Ministerul Public, precum şi de preşedintele Iohannis, care le-a catalogat drept un atac la adresa statului de drept. Interesant este că proiectul NU a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, lucru criticat de asociaţii ale magistraţilor care i-au cerut premierului Tudose să-i solicite lui Tudorel Toader publicarea pachetului de propuneri. Comisia Europeană a solicitat şi ea proiectul de lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor