"În loc să rezolvăm mizeria din spitale, noi construim statui, e sfidător!" - Protest în Parcul Circului

Primăria Capitalei se pregătea să amplaseze pe splendida peluză din Parcul Circului un mega ansambu de statui, reducând astfel spaţiul verde. Nemulţumiţi, cetăţenii au ieşit să protesteze, cerând să nu le fie mutilat parcul.
Loredana Diacu
23.08.2017

alte articole

Protest în Parcul Circului (Epoch Times)
Loredana Diacu
23.08.2017
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

În jur de 200 de locuitori ai sectorului 2 au protestat marţi, în Parcul Circului, indignaţi de faptul că Primăria Capitalei a demarat lucrările pentru amplasarea, pe peluza principală a parcului, a unui ansamblu de statui. Lucrările pentru montarea Ansamblului Monumental "Prinţul Rainier III de Monaco" au fost demarate marţi, după ce cu o zi înainte muncitorii îngrădiseră spaţiul verde pentru o organizare de şantier şi au fost oprite temporar abia după ce cetăţenii indignaţi, precum şi consilieri USR au dat numeroase telefoane autorităţilor, cerând sistarea acestora.

Protest în Parcul Circului (Epoch Times)
Protest în Parcul Circului (Epoch Times)

Trecând de faptul că ansamblul statuar va fi dedicat prinţului Rainier al III-lea de Monaco, personaj cu care locuitorii din sectorul 2 n-au nici în clin nici în mânecă ("Ce a făcut prinţul pentru România?", se întreba ieri un bucureştean), că preţul statuii este unul considerabil (8,5 milioane de lei, bani care puteau fi folosiţi în scopuri mai utile, susţin cetăţenii), oamenii sunt în principal indignaţi că spaţiul verde le va fi redus şi că statuile vor strica practic arhitectura peisagistică a parcului. În consecinţă, cetăţenii cer municipalităţii să regândească locul amplasării statuilor.

Protest în Parcul Circului (Epoch Times)
Protest în Parcul Circului (Epoch Times)

"Nu avem nimic cu statuia, dar nu îşi are locul să fie amplasată pe peluza mare din Parcul Circului. Peluza mare face parte din viziunea peisagistică a dlui arhitect Valentin Donose, ansamblul arhitectural clădirea Circului - Parcul Circului este făcut să fie în trei trepte. Prima treaptă Circul, a doua treaptă peluza, cu perspectivă către lac şi invers. Iar montarea acestei statui pe lângă faptul că distruge o mare parte din spaţiul verde opturează această perspectivă iar Parcul Circului devine fără nicio perspectivă peisagistică", a declarat pentru Epoch Times dna Silvia Cruceanu, reprezentant al Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei.

Dna Cruceanu a mai precizat că după numeroase telefoane, cetăţenii au obţinut promisiunea unei întâlniri cu primarul şi arhitectul sectorului 2, în cadrul căreia se va discuta situaţia.

"Ne-am agitat, ni s-au spus că sunt date toate avizele... Am spus că nu o să renunţăm la niciun metru de spaţiu verde care va fi distrus şi până la urmă am obţinut o întâlnire care va avea loc joi, la ora 16, la care va participa dl primar Daniel Toader şi încercăm să găsim un alt amplasament", a declarat Cruceanu.

Protest în Parcul Circului (Epoch Times)
Protest în Parcul Circului (Epoch Times)

Prezentă de asemenea la protest, dna Antoaneta Bugner, reprezentant al USR în Consiliul Local al Sectorului 2, a criticat faptul că la nivel de sector 2 nu au fost organizate dezbateri publice cu privire la noul amplasament al statuii, deloc agreat de cetăţeni:

"Este o enigmă cum a apărut aici (amplasamentul statuii n.r.), încă n-am reuşit să descâlcim firele, noi ştim de proiectul ăsta, am sperat că sunt nişte vorbe. Proiectul în sine aparţine Primăriei Capitalei. Această idee este ciudată, zic eu, de a pune un astfel de complex de statui într-un parc care este vestit pentru peisagistica lui deosebită. Dar, dacă vrei neapărat să îl pui, îl pui într-un loc care să nu strice. Aprobarea Primăriei Sectorului 2 a fost dată iniţial pentru amplasrea pe Aleea Circului, unde, dacă tot trebuie să fie un complex, acolo ar fi mai puţin stânjenitor. Ce s-a întâmplat, nu ştim... Se pare că au găsit că acolo ar fi o conductă şi cineva a hotărât, fără prea multă reflecţie, să-l pună drept în mijlocul pajiştii", a declarat Antoaneta Bugner.

Protest în Parcul Circului (Grupul de Iniţiativă Lacul Tei)
Protest în Parcul Circului (Grupul de Iniţiativă Lacul Tei)

"Sunt câteva aspecte... unul este aşezarea pe spaţiul verde. Bucureştiul are o diminuare a spaţiilor verzi considerabilă... Pe de altă parte, promovăm o artă care e cu semnul întrebării şi sumele alocate sunt destul de mari, în condiţiile în care există alte puncte fierbinţi în care trebuie să investim banii, infrastructură şi spitale. Nu în statui, în momentul ăsta e un lux care ne depăşeşte", a declarat, la rândul său, Octavian Berceanu, reprezentant USR în Consiliul General al Capitalei, precizând că în calitate de consilier va adresa Primăriei un punct de vedere al cetăţenilor, iar USR se va zbate ca acesta să fie recepţionat şi să se ţină cont de el.

"E un proiect aberant, dacă întrebaţi locuitorii zonei cine sunt oamenii care vor avea statuie aici vor spune că nu stiu. Ori banii ăştia puteau fi investiţi aici în cartier în parcări, spaţii verzi, alte lucruri", a adăugat Berceanu.

Şi, într-adevăr, cetăţenii s-au declarat profund nemulţumiţi de amplasarea pe cea mai frumoasă pajişte a parcului a unor statui care vor reduce spaţiul verde şi vor optura vederea spre un lac împodobit de splendizi lotuşi roz.

"E destul de şocantă (ideea amplasării unui ansamblu de statui n.r.), astăzi am aflat şi eu, evident până acum nu am auzit de un asemenea demers, cetăţenii nu au fost informaţi că urmează să se construiască aşa un megamonument, probabil trăim în vremuri în care totul trebuie să fie grandios şi mare, foarte mult ciment, şi de data asta văd că au mers chiar prea departe şi au venit cu cimentul în parc pe spaţiul verde. În fiecare zi vin cu copiii aici, pe noi mai mult ciment nu ne ajută cu nimic, dimpotrivă, venim cu copiii să se joace nu să stea ca în faţa blocului", a declarat un cetăţean, venit la protest alături de băieţelul său.

Protest în Parcul Circului (Epoch Times)
Protest în Parcul Circului (Epoch Times)

O mămică, ţinând în braţe un bebeluş, ne-a spus şi ea: "Altă tâmpenie, în loc să rezolvăm probleme importante din şcoli, mizeria din spitale, noi ne apucăm să construim statui, e sfidător la adresa cetăţenilor!".

"Am o părere execrabilă, spaţiile verzi se micşorează din ce în ce mai mult, parcul ăsta a fost gândit ca o oază!", a adăugat o pensionară.

Merită menţionat că, pe lângă protest, cetăţenii au lansat şi o petiţie online prin care cer Primăriei Municipiului Bucureşti şi organelor abilitate care au desemnat ca amplasament pentru Ansamblul Monumental "Prinţul Rainier III de Monaco" peluza mare care coboară spre lac, să oprească distrugerea şi limitarea spaţiului verde din parc. Petiţia poate fi accesată aici

Ansamblul statuar

Ansamblul statuar pe care Primăria Capitalei vrea să îl amplaseze în Parcul Circului este compus din statuia prinţului Rainier al III-lea de Monaco, realizată din bronz şi amplasată pe un soclu placat cu granit, şi şapte elemente figurative reprezentative pentru circ (clovn, jongler, contorsionist, dresor, elefant odihnindu-se, gimnast cu cercul şi acrobaţi), realizate în mărime naturală din bronz. Din acelaşi ansamblu face parte şi o arenă-soclu, un element decorativ circular cu diametrul de 14 metri, pe care se vor fixa cele şapte elemente figurative, arată Hotnews.

Proiectul a fost demarat în anul 2011, pe vremea lui Sorin Oprescu. Preţul final al proiectului a fost de 8.500.000 de lei, din care actuala administraţie a avizat doar ultima plată, de 480.000 de lei.

Deşi legea spaţiilor verzi, OUG 114/2007, stipulează foarte clar că se interzice diminuarea spaţiilor verzi, Primăria Capitalei susţine că are toate avizele necesare.

Mai mult, consilierul USR Adrian Alexandru - sector 2 - semnalează şi el că Parcul Circului este V1C potrivit Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti (straniu este însăp că în PUZ Sector 2 apare ca V1A).

Ori, în V1C "nu se admit nici un fel de intervenţii care depreciază calitatea peisagistică spaţiului plantat protejat sau modifică proiectul iniţial."

"Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a demarat lucrările de amplasare a monumentului după ce au fost obţinute toate acordurile şi avizele legale, în conformitate cu Autorizaţia de Construire nr. 397/41C”. Acestea se vor desfăşura în perioada 22.08.2017-15.09.2017 în Parcul Circului, sector 2. Monumentul Prinţul Rainier al III lea de Monaco urmează să fie amplasat într-o zonă cu iarbă şi nu va afecta arborii existenţi, având ca scop înfrumuseţarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de 7m, iar după finalizarea lucrărilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducându-se la un standard care să pună în valoare atât monumentul cât şi zona împrejmuitoare. Facem precizarea că amplasamentul a fost stabilit după consultări între AMPT, reprezentaţii diplomatici ai Principatului de Monaco şi cu avizul Directorului Circului Globus", precizează Primăria Capitalei.

Pentru amplasarea acesteia, Primăria Sector 2 a emis Certificat de Urbanism: 1309/74/ 10.10.2016 şi Autorizaţie Construire: 397/48C / 12.07.2017, ambele pentru Aleea Circului, NU pentru peluză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor