Diaconescu: Legea privind incompatibilităţile aleşilor locali - comandă a sistemului mafiot [video]

Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Se încarcă player-ul...

Prezidenţiabilul PMP, Cristian Diaconescu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea pe care o reprezintă face apel la grupurile parlamentare să respingă legea privind incompatibilităţile aleşilor locali care a fost retrimisă spre reexaminare de preşedinte Traian Băsescu, argumentând că în forma în care a fost aceasta adoptată iniţial de Legislativ reprezintă „o comandă a sistemului mafiot”, relatează Agerpres.

„Legea privind incompatibilităţile aleşilor locali adoptată în iunie a fost retrimisă de către Preşedinţie la Parlament pentru rediscutare. PMP face un apel la toate grupurile parlamentare şi, în special, la cele din arcul guvernamental să se gândească din nou în privinţa legii care elimină incompatibilităţile aleşilor locali”, a precizat Cristian Diaconescu.

Diaconescu a cerut Parlamentului să încerce, măcar de această dată, să nu umple de ridicol ţara şi în legătură cu partenerii noştri, dar mai ales în legătură cu cetăţenii României.

„Această lege, aşa cum a fost reglementată de Parlament, practic, este o comandă a sistemului mafiot. Şi din acest punct de vedere este evident scopul prin care o serie de cetăţeni care ocupă temporar nişte poziţii publice îşi arogă dreptul de a fi ignore presus de lege. Orice potenţial electoral ar avea aleşii locali, orice interese de partid ar funcţiona aici şi funcţionează transpartinic, cum bine cunoaşteţi, interesul ţării şi interesul cetăţenilor noştri este ca o astfel de bătaie de joc să înceteze”, a adăugat acesta.

Prezidenţiabilul PMP i-a adresat un mesaj şi noului preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, subliniind că poate ar fi momentul ca schimbând decizia de vot a PNL în Parlament să arate că nu este Crin Antonescu II.

„Fac un apel dacă doreşte, ca într-adevăr, din zona de dreapta, mesajul să fie coerent şi unitar. De aceea m-am referit la domnul Iohannis, pentru că are şansa în acest moment să arate societăţii că schimbă un sens de gândire care, cu câţiva ani în urmă, nu prea mulţi, au făcut din PNL un promotor al abuzului de drept”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a trimis înapoi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu alte cuvinte, legea care "a castrat ANI", scoţându-i din incompatibilitate pe aleşii locali care concomitent cu funcţia publică sunt şi membri în Adunările Generale ale companiilor de utilităţi.

Şeful statului a argumentat că legea va avea un impact negativ, ajutându-i pe aleşii locali să eludeze regimul incompatibilităţilor, diminuând astfel activitatea ANI. Mai mult, legea „vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare din anii 2013 şi 2014 prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupţie şi de asigurare a integrităţii”.

ANI acuză că adoptarea acestei legi ar fi o lovitură dată luptei împotriva corupţiei

„E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie”, declara preşedintele ANI Horia Georgescu imediat după adoptarea legii, subliniind că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, în ciuda eforturilor ANI, instituţie care de altfel nici măcar nu a fost consultată în această chestiune.

Un al treilea efect este ca legea, dacă nu va fi modificată, va da dreptul preşedinţilor de consilii să gestioneze în interes propriu banul public, pe cât se poate, legal: „S-a lucrat intens pentru a permite aleşilor să facă parte din regiile autonome şi alte companii. Asta i-a interesat pentru că acolo sunt banii!” afirma acelaşi Horia Georgescu, arătând că modificarea legii incompatibilităţilor, ce vine în completarea legii care le permite primarilor şi preşedinţilor de CJ să-şi delege fără restricţii dreptul de semnătură este un atac direct împotriva ANI.