Veşti bune pentru baronii PSD: Victor Ponta, favorit în cursa pentru Cotroceni

Un sondaj de opinie comandat de Adevărul vine cu veşti bune pentru numeroşii baroni PSD cu sau (încă) fără dosare de corupţie pe rol. Conform sondajului, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta ar bate orice candidat al dreptei în turul doi al alegerilor.
Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.07.2014

Un sondaj de opinie comandat de Adevărul vine cu veşti bune pentru numeroşii baroni PSD cu sau (încă) fără dosare de corupţie pe rol. Conform sondajului, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta ar bate orice candidat al dreptei în turul doi al alegerilor.

Varianta Victor Ponta preşedinte pare să fie mai mult decât un simplu spectru ameninţător. Puşi să îşi bifeze candidaţii la prezidenţiale în ordinul preferinţelor, 43,6% dintre respondenţii sondajului INSCOP comandat de Adevărul au optat pentru Victor Ponta preşedinte, urmat de Klaus Iohannis (PNL-PDL) cu 31,2% şi, la mare distanţă, de Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) cu 9,6% dintre opţiuni.

Pe penultimul loc în topul preferinţelor celor intervievaţi (după el fiind doar prezidenţiabilul OTV-ului, Dan Diaconescu - PPDD) s-a situat Cristian Diaconescu, prezidenţiabilul PMP-ului, partidul de dragul căruia Traian Băsescu a îmbrăcat tricou cu măr pe piept, preferinţele sale vestimentare ajungând pe masa CCR. Inclusiv Vadim Tudor a avut un scor mai bun decât Diaconescu, subiect de reflecţie pentru şeful de stat şi protejata sa, Elena Udrea.

Merită remarcat că 16,2% din cei intervievaţi nu s-au hotărât încă înspre un candidat, 6,5% nu ar vota, în timp ce 4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, cei per total 26,7 de nehotărâţi şi/sau dezamăgiţi putând încurca socotelile partidelor în noiembrie.

În ceea ce priveşte turul 2 al prezidenţialelor, INSCOP a testat mai multe variante de duel, în toate variantele Ponta ieşind câştigător.

În cazul unei confruntări Ponta - Crin Antonescu, 60,7% dintre respondenţi ar vota pentru premier şi doar 39,3% pentru Crin Antonescu. Premierul ar câştiga relaxat şi un duel cu Cătălin Predoiu: 66,7% l-ar prefera pe liderul PSD, în timp ce 33,3% l-ar alege pe Cătălin Predoiu.

UDMR, de nepreţuit?

Inclusiv Vadim Tudor a avut un scor mai bun decât Diaconescu, subiect de reflecţie pentru şeful de stat şi protejata sa, Elena Udrea

Cel mai redutabil contracandidat al lui Ponta rămâne Iohannis. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale pentru turul doi şi ar avea de ales între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, 52,8% din respondenţi ar vota pentru Victor Ponta, în timp ce 47,2% l-ar alege pe Klaus Iohannis. Balanţa ar putea fi inversată de voturile celor peste un milion de etnici maghiari, susţine Adevărul, maghiari care l-ar putea prefera pe Iohannis pentru că este minoritar şi pentru că vine din partea PNL, iar electoratul maghiar votează, de regulă, cu candidaţii de dreapta la prezidenţiale.

În acest an s-ar putea însă ca ungurii să voteze diferit, după ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, a obţinut promisiunea lui Ponta că România îşi va regândi poziţia în procesul intentat de UDMR Comisiei Europene, care a respins în 2013 o Iniţiativă Civică prin care Uniunea cerea autonomie culturală şi lingvistică pentru minorităţi.

După ce maghiarii au ameninţat că vor ieşi de la guvernare pentru că MAE s-a poziţionat de partea CE în proces, Ponta a cerut UDMR-ului să îi rămână alături, promiţând în schimb că pledoaria MAE la Tribunalul Uniunii Europene, unde are loc procesul intentat de UDMR forului european, să fie făcută în urma unor discuţii cu liderii maghiarilor, în Parlamentul de la Bucureşti şi în alte foruri 'competente'. Ori, este foarte posibil ca în schimbul unei pledoarii favorabile sau măcar neutre faţă de cererea UDRM Ponta să ceară în schimb voturile maghiarilor în turul doi.

Un lucru interesant relevat de sondaj este că în jur de 48,6% dintre români au declarat că vor merge la vot, mai mult decât la europarlamentare, în timp ce alţi 17,3 la sută au declarat că PROBABIL vor vota. Restul intenţionează să rămână la casele lor, nu sunt hotărâţi etc. Deci, cu sau fără ungurii lui Hunor, rămân destui români ale căror voturi pot să strice socotelile PSD, dacă sunt convinşi să iasă din case şi să pună ştampila pe altă culoare decât roşu PSD.

Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda Adevărul în perioada 1-6 iulie 2014, pe un eşantion de 1.055 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 75 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor