Dezbatere la Timisoara pe Legea 221/2009
alte articole
TIMISOARA, 17 decembrie, 2010; sustinatorii Legii nr. 221/2009 s-au intalnit la Timisoara pentru a discuta pe larg prevederile acestei legi si problemele pe care le-au intampinat, cum era altfel de asteptat, din partea statului roman. Evenimentul a fost co-organizat de catre Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Asociatia Fostilor Deportati in Baragan, Baroul Timis si Societatea Timisoara.
Gazda evenimentului, domnul ing. Teodor Stanca, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, a deschis discutia printr-un discurs care prezenta motivele intalnirii, impreuna cu nemultumirea sa vis-a-vis de decizia Curtii Constitutionale care a admis, pe 21 octombrie, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in peste 180 de dosare, in cazul mai multor aspecte din art.5 alin.(1) lit. a) a Legii 221/2009.
Art. 5 alin.(1) lit. a) din legea in cauza prevede ca: “Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. [...]”
Printre invitatii la acest eveniment s-a aflat in sala si domnul Doru Maries, presedinte al Asociatiei 21 Decembrie din Bucuresti, venit in Timisoara cu o zi inainte, pentru a participa la evenimentele din 16-17 decembrie legate de Revolutia de la Timisoara.
Parlamentarii s-au eschivat
“Discutia de astazi am vrut s-o avem cu parlamentarii, astfel incat mesajul nostru sa poata avea un efect imediat”, a declarat domnul Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara, in deschiderea discursului sau. “Cu toate ca am avut semnale pozitive de la parlamentarii de Timis ca vor fi astazi aici, intre timp s-a hotarat ca astazi sa fie plen, se discuta Motiunea de Cenzura, deci parlamentarii sunt blocati la Bucuresti”, a adaugat el. Ceea ce ramane in continuare de facut este ca punctele centrale ale discutiei sa fie trimise parlamentarilor in speranta unui raspuns.
Singurul oficial din sala, Ministrul Secretar de Stat pentru problemele revolutionarilor, domnul George Costin, ar fi o mare speranta ca punctele cheie ale discutiei sa ajunga la urechile parlamentarilor.
In urma acestei atitudini pasive din partea parlamentarilor, nu ramane decat sa ne intrebam: “Oare discutiile precum cea de astazi nu sunt lucruri care necesita o rezolvare? Si daca da, se pot rezolva ele prin absenta de la discutii a reprezentantilor nostri in fata factorului de decizie?”
Amanarea, o tactica distrugatoare de idealuri
O astfel de lege care a facut obiectul dezbaterii de astazi de la Timisoara este menita sa repare, intr-un mod foarte partial, suferintele cauzate celor care au avut curajul sa infrunte Partidul Comunist sau care au fost pur si simplu persecutati de acesta impreuna cu familiile lor. Este important ca reprezentantii nostri sa analizeze o astfel de lege cu constiinta clara si este important pentru noi ca popor sa intelegem prin ce au trecut cei persecutati.
Timpul trece, iar cei afectati de comunism sunt din ce in ce mai putini. “Media de varsta a fostilor detinuti politici este de 75 de ani”, a afirmat domnul ing. Stanca. Tot el a subliniat ca atitudinea statului roman este o umilire poate chiar mai mare decat ce s-a intamplat in trecut; din zecile de mii de fosti detinuti politici mai traiesc la ora actuala in jur de 4.000.
“Murim pe capete!” a afirmat el cu regret. S-ar putea spune, deci, ca oficialii ar trebui sa fie cei mai constienti de importanta fiecarei secunde lasata sa treaca; altfel, aceasta amanare voita se transforma pe zi ce trece intr-o tactica distrugatoare de idealuri.