Dezastrul din Sănătate. Ministerul intervine în scandalul dezinfectantelor diluate din spitale
alte articole
UPDATE. În urma scandalului declanşat, compania Hexi Pharma a anunţat joi, în cadrul unui comunicat de presă, că a demarat o anchetă internă şi a închis producţia şi distribuţia.
"Solicităm DSP să meargă să ia probe de eficacitate din toate spitalele şi chiar suntem dispuşi să suportăm noi aceste costuri. Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii. Mai mult, până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi mass-media, s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.
Cea mai bună soluţie este oprirea producţiei şi verificarea tuturor substanţelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom face o analiză foarte amănunţită a tuturor concentraţiilor şi eficienţei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autorităţile care sunt abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor produşi de către noi şi vom oferi acces la toate informaţiile de care acestea au nevoie", se arată în documentul citat.
* * *
Odată cu apariţia în spaţiul mediatic a problemelor legate de situaţia biocidelor, ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi Serviciile de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, se arată într-un comunicat al instituţiei conduse de Achimaş Cadariu.
"Precizăm faptul, că aceste controale se vor derula, în strânsǎ legătură cu ancheta penală aflată pe rolul Parchetului General. În cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienţei acestora.
De asemenea, în cadrul aceloraşi controale, se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul", a explicat Ministerul Sănătăţii.
Ministrul va dispune astăzi, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora.
"Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii", se mai precizează în comunicatul citat.
Reacţia ministerului vine după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit - pe baza rezultatelor unor probe de laborator - că una dintre substanţele active din dezinfectantele folosite în spitalele româneşti este diluată de 10 ori, iar cealaltă cu 30%.
În prima parte a investigaţiei publicată pe acest subiect, jurnaliştii au arătat că statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanţii din spitale, o parte dintre dezinfectantele folosite în spitalele publice fiind de proastă calitate.
În a doua parte a investigaţiei, jurnaliştii au dezvăluit că Hexi Pharma, companie ce furnizează acest dezinfectant de slabă calitate în peste 300 de spitale din 40 de judeţe din România, şi laboratorul Unilab, unde se fac analizele, au administratori comuni.
Acum, în partea a treia a demersului lor, jurnaliştii au prezentat şi dovada. Analizele de la laboratorul Institutului de stat ICECHIM confirmă dezastrul.
"Suprasept e un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale. Produsul a fost găsit "etichetat necorespunzător" în Raportul DSP pe 2014, dar statul n-a făcut nimic! În urma articolelor despre Colectiv, ziarul a primit două reţete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care şi Suprasept, sunt diluate.
Gazeta a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015 – Expiră în AUG 2018. Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat ne-a sosit ieri, confirmînd documentele sursei din fabrică! Ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori !!! şi a doua cu 30%.
Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte de 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele. Nici patronul firmei, nici directorul general şi nici ministrul sănătăţii n-au dorit să comenteze situaţia", scriu jurnaliştii.
Întrebat care este punctul său de vedere pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a replicat: "Vedeţi, şi aici avem o situaţie unde principiul „lasă că merge şi aşa” este extrem de păgubos. Este clar că aici unii nu şi-au făcut datoria cum trebuie şi, în consecinţă, vom avea o analiză şi vom trage concluziile care se impun".