Analizele confirmă dezastrul. Dezinfectante diluate, folosite în 2.000 de săli de operaţie din ţară

Dezinfectantul folosit în 2.000 de săli de operaţie din România are o substanţă activă diluată de 10 ori, au dezvăluit jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor după ce au primit rezultatele unor probe de laborator.
Andrei Pricopie
28.04.2016

alte articole

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.04.2016

Rezultatele testului independent pe care l-au ridicat miercuri jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor de la laboratorul Institutului de stat ICECHIM depăşesc cele mai negre aşteptări. Una dintre substanţele active din dezinfectantele folosite în spitalele româneşti este diluată de 10 ori, iar cealaltă cu 30%, dezvăluie tolo.ro

În prima parte a investigaţiei publicată pe acest subiect, jurnaliştii au arătat că statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanţii din spitale, o parte dintre dezinfectantele folosite în spitalele publice fiind de proastă calitate.

În a doua parte a investigaţiei, jurnaliştii au dezvăluit că Hexi Pharma, companie ce furnizează acest dezinfectant de slabă calitate în peste 300 de spitale din 40 de judeţe din România, şi laboratorul Unilab, unde se fac analizele, au administratori comuni.

Acum, în partea a treia a demersului lor, jurnaliştii au prezentat şi dovada. Analizele de la laboratorul Institutului de stat ICECHIM confirmă dezastrul.

"Suprasept e un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale. Produsul a fost găsit "etichetat necorespunzător" în Raportul DSP pe 2014, dar statul n-a făcut nimic! În urma articolelor despre Colectiv, ziarul a primit două reţete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care şi Suprasept, sunt diluate.

Gazeta a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015 – Expiră în AUG 2018. Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat ne-a sosit ieri, confirmînd documentele sursei din fabrică! Ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori !!! şi a doua cu 30%.

Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte de 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele. Nici patronul firmei, nici directorul general şi nici ministrul sănătăţii n-au dorit să comenteze situaţia", scriu jurnaliştii.

Rudele victimelor se revoltă

"Au ieşit testele de laborator. Dezinfectanţii sunt de 10 ori mai diluaţi decât ar trebui să fie. Voi cei care spuneţi că victimele din Colectiv ar trebui să înceteze cu cerinţele lor, pentru că există şi bolnavi de cancer şi alte sute de boli grave. Nu, voi trebuie să înţelegeţi că ai noştri copii nu au murit din cauza arsurilor, ei au fost ucişi în spitalele ţării datorită bacteriilor, datorită hoţiei şi ticăloşiei acestui Minister al Sănătăţii, acestor manageri de spital care şi acum se agaţă de scaunele lor, care aleargă disperaţi să falsifice documente, iar unii chiar ameninţă răniţi din Colectiv.

Vreau să îi văd în puşcărie pe toţi criminalii ăştia din spitale, din DSP. Unde este reacţia Ministerului Sănătăţii? Unde este reacţia Ministrului ? De ce mai există acest produs în spitale ? Am văzut că planul împotriva bacteriilor este minunat, dar se pune în practică din noiembrie. Până atunci - să murim sănătoşi dragi români", a reacţionat, pe reţeaua de socializare, Eugen Iancu, preşedinte al Asociaţiei Colectiv GT 3010, care a pierdut un băiat în urma dramei din Colectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor